Sopron.info.hu

Kiállítás a Piknik-évfordulóra érkezett képzőművészeti alkotásokból

  2009 aug 26 / #programajánló

Nyugat-dunántúli művészek alkotásaiból nyílt kiállítás Sopronban az Alkalmazott Művészetoktatási Intézet FormaTermében. A Páneurópai Piknik 20. évfordulójához kapcsolódó tárlat szeptember 20-áig lesz látható.

A megnyitón Abdai Géza alpolgármester adott át elismeréseket a legjobb alkotások készítőinek.

Abdai Géza Sopron három fontos történelmi eseményét, a 1277. évi szabad királyi városi rang elnyerését, az 1921. évi népszavazást és az 1989. évi Páneurópai Piknik történéseit említette, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy Sopron a hűség és a szabadság városa lett.

A kiállítás szakmai értékelésében kifejtette: a művek zöme általános szférákban közelíti meg a pályázati kiírásban megadott témát, azaz, hogy a pályaművek fejezzék ki az egységes és szabad európai gondolatot, az európai kultúra sokszínűségét, értékeit, a határok megszűnésének és a toleranciára épülő emberi kapcsolatoknak a jelentőségét.

Közel harminc művész nyújtott be pályázati anyagot, volt, aki egyszerre többet is. A beérkező ötven pályaműből végül harminchárom látható a kiállításon. A szakmai zsűri értékelése alapján végül Sulyok Gabriella „A látóhatár felé” című alkotását találták a legkifejezőbbnek. Második helyen végzett Giczy János a „Fény” című festménnyel, míg a harmadik helyet Borbély Károly „Felbukkanó érzetek” címet viselő műve szerezte meg.

A Képzőművészeti Lektorátus által delegált szakmai zsűri szerint valamennyi kiállított alkotás eleget tesz a pályázati feltételeknek, tehát kifejezik az egységes és szabad európai gondolatot, az európai kultúra sokszínűségét és értékeit.

A tárlat annak a programsorozatnak a része, amelynek keretében a Deák téren fotókiállítás nyílt, a VOLT Fesztivál helyszínén pedig két Trabantot festettek át a művészek. Mindezek a kísérőrendezvények a Páneurópai Piknik és határáttörés 20. évfordulós ünnepségsorozatának részei voltak.

Az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával megvalósult kiállítás szeptember 20-áig látogatható az AMI FormaTermében (Sopron, Deák tér 32.)

BTÉ

sopron.hu

4548 / 1213 látogató

kapcsolódó cikkek

 • Két recept karácsonyraKét recept karácsonyra (0)
  Vaníliás kifli Hozzávalók: 20 dkg vaj 28 dkg liszt 10 dkg darált dió 5 dkg erős […]
 • Gyorsulási verseny kedvcsinálóGyorsulási verseny kedvcsináló (0)
  A repülőtér hosszú aszfaltcsíkja felett vibrál a levegő. Lassan halad a sor, sokan […]
 • Évvégi musical estÉvvégi musical est (0)
  2007. december 30.-án este 19 órakor mutatta be a Soproni MKB Aréna és a Rockopera […]
 • Ilyen még nem volt …..Ilyen még nem volt ….. (0)
  Az idei évben a Szenteste Szerdára esik.... Tiszteletben tartva a szeretet ünnepét úgy […]
 • Prakker buliPrakker buli (1)
  2007 December 01. GYIK ( volt SOTEX kultúrház ) 19.00 Szokásos évi buli. A Prakker […]
 • Rongyos Gárda emléknapRongyos Gárda emléknap (0)
  2008. szeptember 13.án a Sopron melletti Harka település ad otthont az első alkalommal […]

%d blogger ezt szereti: