Sopron.info.hu

“Kimentették”, számlát kapott

  2009 jan 31 / #pellengér

Egy fiatalember alatt beszakadt a Fertő tó jege. Kimászott a lékből saját maga(!), és odakísérték a parton álló “Concorde Soproni Speciális Kereső és Felderítő Mentőcsoport- Önkéntes Tűzoltóság” autójához, ahol kapott meleg ruhát és bögre forró teát. Ott elkérték a lakcímét és adatait, melyet a szerencsétlenül járt fiatalember megadott, azt gondolta a statisztikához kell.

Másnap azonban megjelent nála Sztojka András, a mentőcsapat vezetője, és átadta neki ezt, valamint egy határozatot:

A pecsétes, hivatalosnak látszó papír szerint a fiatalember megszegte a szabad vízen tartózkodás szabályait, ezért kötelezik őt 44.800 forint megfizetésére. A világ vicce, egy alapítvány büntet …
Sőt, még pofátlanul ezzel zárják a “határozatot”: “Jelen határozatom ellen fellebbezésnek helye nincsen!” … még egyszer: az alapítvány dönt, fellebbezni nem lehet!

Sztojka András:

“A 44.800 forint mentéstechnikai költség, ami az ügyeleti díjból, a személyzet díjából és az egészségügyi feladat ellátásából tevődik össze. Huszonhét concorde-os van, a vízimentő-szolgálat tagjai megfelelő képesítéssel is rendelkeznek. Nem értem, mi a probléma? Évek óta így működünk, nemcsak mi, a vitorlás szakosztály mentői is.”

Ezzel szemben az ÁNTSZ vizsgálja az ügyet, mivel a Concorde alapítványnak nincs is működési engedélye(!), a határozaton szereplő számot 2005-ben kapták,de még abban az évben le is járt. Azóta is használják …

Dr. Tölli Katalin aljegyző:

“A szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló BM-rendelet szerint, vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken lehet, melyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A szabály megszegése esetén azonban csak a rendőrség vagy a közterület-felügyelet szabhat ki helyszíni bírságot, illetve a szabálysértési hatóság hozhat pénzbüntetésről szóló határozatot. Ha a mentéssel kapcsolatban az alapítványnak költsége merül fel, akkor megtérítését polgári peres úton kezdeményezheti.”

A Concorde magáról:

“Célja: A bajbajutottaknak való segítségnyújtás Sopronban és a város térségében: mentés, katasztrófaelhárítás, a rendőrség, tűzoltóság, a mentők munkájának segítése.

A Mentőcsoport Alapítvány formájában működik. 7 különböző területen vagyunk aktívak, ahol minden vezető szakképzett kolléga és a munkaidejében is ezzel a munkával foglalkozik.

A Munkacsoportok – vegyész, búvár, alpinista, veszélyes állat kilövő és befogó, orvos, élő-halott személy felkeresésére kutyás kereső, műszaki mentős.”

Mellesleg az alapítványnál mindenki önkéntes alapon dolgozik, fizetést nem kapnak.

Végezetül pár vélemény a langlovagok.hu fórumából:

“Egyszerűen felháborítónak, és gusztustalannak tartom, hogy egy “mentőszolgálat” ezt megengedheti magának. Működési engedély nélkül egyáltalán hogyan működhet? Ilyet csak olyan ember mer megcsinálni, akinek erős hátszele van hátulról. Vagy ennyire gátlástalan tud lenni valaki? Elég komolyan ki kellene vizsgálni az ügyet, mert ez a csapat rontja annak a szép kis városnak az imidzsét. Ha jól vagyok informálva, akkor nem ez az első számla amit már kapott valaki.

Remélem a hatóságok elég keményen az ügy végére fognak járni, mert megbotránkoztató hogy egy ilyen csapat “speciális mentőcsoportnak” meri nevezi magát, és működhet.”

“Teljesen jogtalannak és etikátlannak tartok bármiféle számlát. A speciális mentéssel foglalkozó társadalmi szervezetek ugyanis azt vállalják, hogy mentenek, és a mentés költségeit más forrásból, pl. állami és magán támogatásból fedezik. Nem vállalkozók. Ha vállalkozók lennének, akkor valakinek a szolgáltatást meg kell rendelni. Ez lehet pl. a korcsolyapályát üzemeltető önkormányzat, vállalkozás. Olyan nincs, hogy valaki utólag küld számlát olyan szolgáltatásról, ami igényelve sem lett.”

http://vastagbor.blog.hu