Sopron.info.hu

Kirakatba kerülnek a lebukott bolti szarkák

  2010 szept 07 / #helyi

A kereskedők szerint a bolti tolvajok nem megélhetési kényszerből lopnak, egy-egy üzletnek pedig 30-50 ezer forintos kárt okoznak havonta. Augusztus 19-től egyébként a 20 ezer forintnál kisebb értékű lopások is elzárással büntethetők.

A gyakori bolti lopások miatt több soproni üzlettulajdonos rendhagyó lépésre szánta el magát. A biztonsági kamerák által lebuktatott tolvajok fotóit az üzletek kirakatában helyezték el.

„Nyugdíjasok, diákok, felnőttek korra való tekintet nélkül egyre többet lopnak kisebb-nagyobb értékben” – mondta el Meszlényi László. Az üzlettulajdonos szerint egyesek a „megélhetésért” lopnak, de sokan továbbadják az eltulajdonított értékeket.

A Hír TV által felkeresett fővárosi üzletet 72 térfigyelő kamera pásztázza, mégis akadnak vakmerő tolvajok. Főleg a nagy értékű termékeket lopják. „Három nap alatt jellemzően 4-5 elkövetőt fognak el” – nyilatkozta a Hír TV-nek a CBA szóvivője. Egy üzlet esetében az anyagi kár több millió forintos is lehet egy év alatt – tette hozzá Fodor Attila.
Elzárással is sújtható

Augusztus 19-e óta akit lopáson érnek, akár 150 ezer forintos pénzbüntetést is kaphat vagy többnapos elzárást. A közbiztonság javítását szolgáló, júliusban elfogadott új törvénycsomag már azt is bünteti, aki vásárlás közben elfogyaszt egy túró rudit vagy egy kiflit, majd fizetség nélkül akar távozni a boltból.
Az elzárással is sújtható szabálysértéseknél az elkövetőt őrizetbe vehetik, és gyorsított bírósági eljárást folytatnak le ellene. A büntetés mértéke egytől hatvan napig tarthat. A fiatalkorúakat legfeljebb harminc napig lehet elzárni, ha több szabálysértést követnek el, akkor viszont esetükben 45 nap a maximum.

„Reméljük, a morál is változik”

A Hír Televízió által felkeresett soproni bolttulajdonos bizakodó az új törvénnyel kapcsolatban, hiszen eddig 20 ezer forintig bármit tehettek a tolvajok, a rendőr úgysem intézkedhetett. „Akár a kamerába belenézve belemondhatta: úgysem tudsz semmit csinálni” – mondta Meszlényi László. Remélem, hogy az új szabályokkal a morál is változni fog – tette hozzá az üzlettulajdonos.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a jövő hétre ígért pontos adatokat, addigra készül el az első összesítés az új szabályok alapján tett rendőri intézkedésekről.

(forrás: MNO )