Sopron.info.hu

Környezetkutató – erőcsatár

  2009 júl 31 / #lapszemle

Érdekes párosítás! Egy mérnökkel, pontosabban környezetkutató mérnökkel erősödött a csapatunk a nyáron. Persze a tervezőasztal mellől nehéz lenne megoldani a négyes posztot.

Gombás Gábor azonban a pályán már az előző években a SMAFC-NYME -amely legutóbb megnyerte az NB I B-s bajnokságot – csapatában sem az elméleti, hanem a gyakorlati megoldások híve volt. A két évre szerződtetett kosarasra most még nagyobb kihívás vár, a legjobbak között kell helytállnia

A kosarasként ez volt a cél

– Üdvözlünk a csapatban, s az élvonalban. Úgy tudjuk, a sÖrdögök mellett más lehetőségeid is voltak. Miért döntöttél úgy, hogy a Krasznai csarnok helyett az MKB-Arénába teszed át a “kosaras főhadiszállásodat” ?

– Valóban maradhattam volna a SMAFC-nál, esetleg végzés után továbbtanulva. Bokor Ákos, a csapat ügyvezetője keresett meg azzal, hogy Boldizsár Feri is távozott – “Körtéről” már korábban ismert volt, hogy elmegy – és lenne lehetőség játszani itt helyben, Sopronban az A-csoportban. Korrekt ajánlatot adott, nekem pedig azért mindig – korábban titkos, aztán a SMAFC-nál eltöltött évek alatt már kevésbé titkos – vágyam volt,hogy az A-csoportban is kipróbáljam, mit is ér, amit tudok.

Az egyetemet elvégeztem, megszereztem a diplomát, emellett az elmúlt négy évben talán mondhatom, meghatározó játékosa voltam a SMAFC-nak, ahol némi tapasztalatra tettem szert. Úgyhogy most jött el az ideje, hogy a legjobbak között is megméressem magam. Nagy kihívás lesz, kíváncsian várom, mire leszek képes.

Most a sport az első

– Az egyetemen azért nem csak kosaraztál, tanultál, környezetkutató mérnöki diplomát szereztél. A tanulmányokkal most mi lesz?

– Azzal, hogy a csapathoz szerződtem, most egyértelmű: a kosárlabda lesz az elsődleges. Emellett azért nem szeretném, ha az egyetemi évek csak úgy veszendőbe mennének. A Geofizikai Kutatóban csináltam meg a diplomamunkámat, néhány ott dolgozó szakemberrel jó munkakapcsolatot alakítottam ki. A kosaras évek alatt sem szeretnék kiesni a szakmából, talán az edzések és a mérkőzések mellett marad egy kis időm arra, hogy egy-két munkában részt vegyek. De,mint mondtam, most a kosárlabda az első.

Felvenni a ritmust

– A SMAFC-nál eltöltött évek alatt, főleg a Krasznai-kupán többször is találkoztál új csapatoddal, s más A-csoportos együttesekkel, a saját bőrödön is érzékelve az első és a másodosztály közötti különbségeket. Mi volt a legszembetűnőbb eltérés a két bajnokság között?

– Dinamika, erő, gyorsaság. Úgy érzékeltem, elég nagy a különség, az A-csoportban mindent sokkal gyorsabban, határozottabban csinálnak, mint a B-ben. A legjobbak persze többet edzenek,csak a kosárlabdázásra koncentrálnak. A SMAFC az NB I B-ben lendületes, dinamikus kosárlabdát játszó csapatnak számított, de az A-csoportos riválisok az említett tornákon átrohantak rajtunk.

Tavaly mondjuk a Kaposvár ellen helytálltunk, de ők a mezőny hátső részében végeztek. Ami még nagyon nagy különbség, az a védekezésbeli hozzáállás. Míg a B-csoportban időnként csak kézzel hadonásznak, próbálják zavarni a dobó játékosokat, addig az A.csoportban lábbal is nagyon keményen követik, űzik, hajtják a támadókat. Jómagam azt gondolom, NB I B-s szinten aránylag jó védekező játékosnak számítottam, most azonban fel kell vennem az A-csoportos ritmust. Napi két edzéssel, benne egyéni képzéssel remélem, ez hamar sikerül.

A rivalizálás a csapat hasznára lehet

– A négyes poszton egy nálad valamivel fiatalabb, de jóval nagyobb A-csoportos tapasztalattal rendelkező játékossal, Szabó Zsolttal “osztoztok” majd. Mennyire ismered őt, mit vársz a versengésetektől?

– Korábban amikor még Szombathelyen játszott, korosztályos mérkőzéseken néhányszor már játszottam ellene, de ennek már jópár éve. Kíváncsi vagyok, most hol tart, meddig jutott. Ami a párharcunkat illeti, szerintem “húzni” fogjuk egymást felfelé, azaz azt várom, hogy mind a ketten fejlődjünk egymás mellett a tervezett, Palotai Péter által vezetendő egyéni képzéseken, valamint a csapatedzéseken, tehát mind technikai, mind taktikai értelemben, sőt fizikálisan is erősödjünk. Azt remélem, kettőnk jó értelemben vett küzdelme, és remélhetőleg fejlődése a nemcsak nekünk, a csapatnak is hasznára lehet.

sordogok.hu