Sopron.info.hu

Kötelező lesz a zöldkártya a lakásokra is

  2009 jan 11 / #csak úgy

Sopronban is egymás hegyén hátán épülnek az új, szebbnél szebb lakóparkok és lakóházak.
A kormány elkészítette az épületek energetikai tanúsításának szabályait rögzítő jogszabálytervezetet, amire még Brüsszelnek is rá kell bólintania. Lakásonként a tanúsítvány elkészítésének ára nagyjából 10 és 40 ezer forint közt lesz. Használt lakásnál a tanúsítványt eladáskor vagy bérbeadáskor kell elkészíttetnie a tulajdonosnak.

Az új épületek energetikai követelményeit előíró kormányrendelet már 2006-ban hatályba lépett, azóta az épületek e követelmények alapján épülnek, de magát a tanúsítványt még nem kellett kiállítani. Az Önkormányzati és Területfejlesztési közlemény szerint fontos szempont volt, hogy a lehető legkisebb terhet róják a lakosságra.

A lakásvásárlók és a bérlők számára egyaránt fontos, hogy tisztában legyenek a lakás energetikai tulajdonságaival, hiszen ez nagyban befolyásolja a fenntartási költséget. A tanúsítás bevezetése az ingatlanpiacnak is érdeke, mivel objektív összehasonlítást tesz lehetővé a lakáspiacon – hívja fel a figyelmet az ÖTM.

A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A skála a legkedvezőbb “A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb “I” kategóriáig terjed. Emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak, egyben rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira.

Az energetikai tanúsítványt elsősorban új épületek építésekor, valamint lakás eladásakor, illetve bérbeadásakor kell elkészíttetni. Üdülő, ideiglenes létesítmény, műemlék és helyi védelem alatt álló épület esetében nem szükséges tanúsítvány.

Új épület esetében a tanúsítványt az épület egészére kell kiállítani. Meglévő többlakásos épületeknél is célszerű az épület egészére elkészíttetni, mert így a tanúsítás lakásonkénti költsége megoszlik a lakók között, és a tanúsítvány az egész épületre vonatkozóan tartalmaz korszerűsítési javaslatokat.
Az energetikai tanúsítvány készíttetésének költsége magánszemélyek esetében az ingatlan eladásakor elismert költségnek számít, cégek esetében pedig az adóalapot csökkentő tényező. A tanúsítás költsége a tanúsításra fordított munkaidőtől és a tanúsítási feladattól függ. A jogszabály legfeljebb 5.500 forintban határozza meg a szakértői óradíjat, és az új lakások vizsgálatára maximum két munkaórát lehet fordítani.
Új ingatlan esetén a tanúsítás egyszerűsített eljárásban történik majd a kivitelezési tervdokumentációhoz tartozó energetikai számítás és a felelős műszaki vezető igazoló nyilatkozata alapján. A tanúsító ezek birtokában végzi el a szükséges számításokat.

Meglévő épületek esetében is alkalmazható az egyszerűsített eljárás módszere. Ekkor az eljárás menete megegyezik az újonnan épített ingatlanéval. Amennyiben a szükséges tervek nem állnak rendelkezésre – például elveszett a tervdokumentáció vagy jelentős átalakítás volt -, a tanúsítónak helyszíni vizsgálatot kell végeznie.

Egyszerűsített tanúsítási eljárás alkalmazható akkor is, ha egy épületben egy lakás már rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal. Ilyen esetben a tanúsítvánnyal rendelkező megoszthatja bizonylatát a többi lakóval és a szakértőnek csak a különbségeket kell megállapítania.