Sopron.info.hu

Közeledik a Mikulás!

  2006 dec 04 / #programajánló

Közeledik a Mikulás!November végén már tervezzük a közeledő ünnepek lebonyolítását. Tapasztalataim szerint minden évben gondolkodóba esünk, mivel ajándékozzuk meg szeretteinket, kollegáinkat, hogy tudnánk örömet szerezni úgy, hogy pénztárcánk is bírja.


Az ajándékozás akkor igazán örömteli, ha nem csak az ajándékozott, hanem az ajándékozó is átéli ennek szépségét. Örömet szerezni, ha van egy kis fantáziánk, és elég kreatívak vagyunk, viszonylag olcsón is lehet, persze ehhez szükséges, hogy időt szánjunk az elkészítésre.
Az üzletek tele vannak szebbnél szebb Mikulást ábrázoló figurákkal, és legyünk őszinték nem mindig az olcsó termékek tetszenek nekünk. Ha számba vesszük az ajándékozottak névsorát, és az erre szánt keretünket, (persze valami azért maradjon karácsonyra is!) a legtöbb esetben, ami az erre szánt keretbe is belefér, az nem mindig az, ami tetszik nekünk. Viszont a csokoládé! Igen, a legegyszerűbb és a legmegszokottabb ajándék, de melyik szülő örül, ha gyermeke a tömött zsákokban lévő finomságokat mind elfogyassza? Én is szeretem az édességeket, és ha jön piros sapkás, akkor töltse is meg a puttonyát! Milyen Mikulás az, aki üres zsákkal jön el hozzánk? Viszont, a finomságok mellé hozhat néha ötletes és maradandó emlékeket adó ajándékokat.

Közeledik a Mikulás!Szeretem saját kezűleg elkészíteni az ajándékokat. Idén toboz-mikulást gyártottam, aminek elkészítése egyszerű, az anyagi ráfordítás csekély. Gyűjtsünk hozzá tobozt, kicsit duci épp termést keressünk!

Amire szükségünk lesz:
– toboz, a testnek
– fadugó, vagy akár makkot is használhatunk, a fejnek
– krepp papír (piros, arany vagy ezüstszínű is lehet a Mikulásunk)
– háztartási vatta, a szakáll készítéséhez, díszítésnek
– alkoholos filc, az arc rajzolásához
– ragasztópisztoly, papírragasztó, olló, cérna

Közeledik a Mikulás!Ha mindenünk megvan már csak egy kis ügyesség, kell és 10 percen belül kész is az ajándék. Arany, ezüst, vagy fehér festékkel elkészítés előtt, befesthetjük a tobozt, de gyorsabban színesebbé tehetjük, ha spray formájába használjuk a fenti színeket Nagyon mutatós lesz, pl. ha hó sprayjel fújjuk le, hisz tél van, esik a hó s a Mikulásunknak ez által havas hatást adunk. Ha festéket használunk, persze várjuk meg, amíg megszárad a toboz.
A fejnek kiválasztott boros dugót ragasztópisztoly segítségével illesszük a toboz keskenyebb végéhez, jó erősen, nyomjuk rá, így könnyebben hozzáragad. Ezután a cérnát tekerjük, s kössük a fej alatti részhez a toboz körül úgy, hogy hurkot készítünk, amire később fel is lehet akasztani a mikulást.
Közeledik a Mikulás!A krepp papírból vágjunk egy kb. 3cm széles 8-10cm hosszú darabot. Ujjunk köré csavarva formáljuk meg a sapkát, majd ha ez sikerült a papírragasztóval két végén ragasszuk össze, a fennmaradt részt a sapka alján vágjuk le úgy, hogy egyenes legyen az alja.
Ha ez megvan, formáljunk, vattacsíkból prémet a sapka aljának s ragasszuk rá majd a belső részt megragasztva, illesszük a fej tetejére. A sapka végére ragasszunk egy kis vattacsomót, és kész is.
Most készítsük el a Télapó kabátját! Attól függően, hogy mekkora a testünk vágjunk a papírról két kb. 5-6cm szélességű, 8-10cm hosszúságú darabot. Először a jobb oldaltól a hát fele ragasszuk a dugó aljához az egyik darabot úgy, hogy közbe papírt gyűrjük kicsit meg a nyak résznél, így könnyebben illeszkedik és szebb is lesz a kabátunk, majd a kabát alját kicsit húzzuk szét.

 A másik oldalon ugyanígy ragasszuk fel a kabát második felét, nem baj, ha hátul a két vég összeér. Nyugodtan ragasszuk az egyik papírdarabot a másikhoz, ettől csak szebb lesz a ruha. Figyeljünk közben az akasztóra, hisz fontos, hogy ne dugjuk el a kabát alá még ragasztás előtt, húzzuk felfele a gallér helyén! A kabát prémjét már igazán könnyű lesz elkészíteni, hisz csak megformáljuk a vattából a gallért és felragasszuk. Ha van kedvünk, az oldalát is díszíthetjük prémmel.
Közeledik a Mikulás!Készítsük el a szakállat: letépünk egy darabot a vattából, a nyak feletti részre ragasszuk, majd egy apró darabkát középen a száj feletti részhez, majd megpödörjük. Ez lesz a bajusz. Megrajzoljuk az arcot, és a fej is elkészült! A lábhoz vágjunk két 10cm hosszú 4cm széles darabot a papírból tetszés szerint a hosszabbik felét a csíknak, hajtsuk be (ha vastag lábú télapót szeretnénk, akár háromszor is behajthatjuk), a két végét a hajtásnál illesszük össze, és ragasszuk a tobozhoz, de úgy, hogy a papír alsó oldalát ragasztózzuk be s így ültetni is tudjuk majd a  Mikulást. Ha mindkét láb kész, akkor a cipőcskéket készítjük el vattából.
Na, hogy tetszik a Mikulás? Azt hiszem nagyon szép ajándékot készítettünk. Akár ültethetjük, vagy akaszthatjuk is. Ha valakinek megtetszett akár többet is készíthet. Rövidebb lábakkal vagy láb nélkül is szépen mutat a karácsonyfán, de ablak dísznek is szép. Jó munkát!

mogyi