Sopron.info.hu

Kultúra határok nélkül

  2009 máj 16 / #helyi

Hangzatos cím, de végülis teljes mértékben igaz. A korábbi posztban már említettem, hogy kölcsönös kiállítást rendezett egymásnak a Soproni és a Mattesburgi fotóklub.

2009-05-12-én a Mattesburgi Kulturzentrum-ban 19-órától látható a Soproni Fotóklub kollekciója. A kiállítást Hannes Lindl a Mattesburgi fotóklub elnöke, és Albert Kriegler, az Osztrák Fotószövettség elnöke nyitotta meg. A soproniak részéről Milchram Kurt mondott köszöntőt.

A kiállítás anyaga témáját és technikáját tekintve is vegyes, jól szemléltetve a klub alkotóinak sílusát, és sokszínűségét. Közel 70 kép látható, több mint 20 alkotótól.

2009-05-13-án a Soproni Erdészeti Múzeum nagytermében a Matesburgi fotóklub gyűjteményes kiállítása nyílt meg. A kiállítást Prunner László életműdíjas fotóművész nyitotta meg, a MAFOSZ területi alelnöke, a Soproni Fotóklub Korelnöke.

A kiállítás megnyitóján Hannes Lindl, és Albert Kriegler is köszöntőt mondott. A tárlat június 10-ig tekinthető meg.

A két klub pont idén 25 éve allított ki közös kiállításon. Az akkori kapcsolatokat Albert Kriegler, és Fodor Ferenc ápolta, és az Ő barátságuknak köszönhetően a két klub baráti viszonyt alakított ki.

Sajnos Fodor Ferenc halála után, a két klub egy időre elsodródott egymástól, de hála Dr. Nagy Attila és Milchram Kurt lelkes munkájának, a nemzetközi kultúrkapcsolat ismét aktív.

A magyar és osztrák szövettség kapcsolata is talán ismét helyreáll, ebben jórészt Dr. Nagy Atilla és Albert Kriegler sokat tesz. Sajnos a magyar szövettség vezetése nem szorgalmazza a két szervezet közös szerződésének aláírását, ami elősegítené a két ország fotós szövettségének együtműködését, pedig hazai alkotóink nagy lehetőségeket szalasztanak így el, mivel a szomszédos Ausztria bővelkedik kiállítótermekben, kulturális intézményekben, és ott az emberek el is mennek a kiállításokra, kultúrális programokra, nem úgy mint itthon.

Nos reméljük ez az állóvíz ismét felkavarodik,és a két klub együttműködése talán jó példával szolgál a két szövettség számára is.

A két klub mindenkit szeretettel vár a tárlatokra.

(Alsó kép: Hannes Lindl és Albert Kriegler a soproni megnyitón. Felső kép: A mattesburgi vezetőség köszöntőt mond a kulturzentrumban, ausztriában)

csiger.blog.hu