Sopron.info.hu

Küzdelmes búcsú az Euroligától

  2010 jan 20 / #sport

Csapatunk óriási csatában, de sajnos vereséget szenvedett, és ezzel búcsúzott az Euroliga további küzdelmeitől.

Nagy volt a tétje a szerda esti találkozónak, melynek gyõztese a biztos továbbjutást ünnepelhette. Ennek megfelelõen készültek a csapatok, és a szurkolók is. Prágából is érkezett egy kisbusznyi szurkoló.

Hamar büntetõkhöz jutottak a vendégek, melyeket az elmúlt mérkõzéseken gyakran foglalkoztatott Kireta pontosan értékesített is. A második percben Kata révén jött az egyenlítés (2-2). Határozottan léptek fel védekezésben a felek, így nem sok tiszta dobóhelyzet adódott. Elõször a 4. percben vezettünk, miután Amber a bónusz büntetõjét is a gyûrûbe juttatta (7-6). A vendégek görög légiósa, Maltsi ezúttal is igen aktív volt, betörésekbõl és távolról is bártan vállalkozott. Szerencsére a külsõ dobásai nem ültek (6. perc 11-10). Ami nem sikerült neki, az Whalennek igen, és máris 4 ponttal megugrott ellenfelünk (7. perc 11-15). A 9. percben a pályára lépõ Semsei Barbi azonnal elvállalta a dobóhelyzetet, mely 3 pontot és egyenlítést ért! A negyed záró poénja mégsem ez, hanem Edó büntetõi voltak, mellyel ismét mi vezettünk (21-19)!

Kata is elhelyezett egy triplát, de sajnos a következõ két hasonló kísérletünkbõl nem lett kosár. Ellenben Bednarováéból igen, melyet követõen ráadásul két labdát is odaajándékoztunk a prágaiknak. Mindennek egy 8-0-ás cseh szakasz lett a vége és egy idõkérés Székely Norberttõl (14. perc 24-30). Pontatlanok voltak a dobásaink, így a felzárkózást sem tudtuk megindítani (15. perc 26-34). Szerencsére nem kellett sokáig várni erre sem, és a 17. percben már a vendégek vezetõedzõje rendelte magához tanítványait (33-36). A palánkok alatt testi erejét jól érvényesítõ Sonja Kireta beütötte harmadik hibáját, melyet cseppent sem bántunk. A 18. percben újra magunkhoz ragadtuk a vezetést Dodi ziccere után (41-40). Whalen bravúros triplával rukkolt elõ, melyet Kublina is megtoldott eggyel. Igaz neki egyszerûbb dolga volt, õt egyedül hagytuk. Az utolsó találatot mi jegyeztük, így maradt a fej-fej melletti, nyílt csata (45-46).

Kublina labdája esett be rögtön a fordulást követõen, melyre a 6,25-ösön túlról jött Kata válasza (22. perc 48-48). Whalen WNBA-be illõ mozdulatokkal kápráztatta el a szurkolókat, d eez nekünk nem sok jót jelentett (24. perc 48-52). A hosszabb kispaddal rendelkezõ cseh bajnoknál mindig volt valaki, aki vitte a hátán csapatát, és a 25. percre 7 pontra növelték elõnyüket (50-57). Két gyors kontra is elég volt azonban, hogy két támadással késõbb már Lubor Blazek rohanjon az asztalhoz idõt kérni (54-57). A 7. cseh tripla (50 %-os pontossággal céloztak távolról a vendégek) és egy újabb körtébõl eleresztett pontos dobás után kezdhettük elölrõl a felzárkózást (27. perc 54-62). Maja és Jeca játékkapcsolataiból szereztük ebben az idõszakban pontjainkat, de ez sem volt elegendõ a különbség csökkentéséhez (28. perc 58-64). A 29. percben Dodi alighogy pályára lépett, már le is kellett ültetni, miután begyûjtötte negyedik személyi hibáját. A különbség 4 pontról pillanatok alatt 9-re növekedett, de Amber az utolsó másodpercekben még faragott egy szemfüles kosárral a hátrányból (64-71).

A táblára tekintve soknak tûnt a 7 pont a hajrá elõtt, de ez a mérkõzés is bizonyította már, hogy percek alatt fordulhat a kocka, ez a különbség ledolgozható. Ehhez azonban pontosabb védekezésre lett volna szükség a remek egyéniségeket felvonultató Prágával szemben. Az elõzõ sorokat igazolták a látottak is. Edó büntetõivel a 33. percben már csak 2 pontra voltunk lemaradva (71-73)! Hogy aztán másfél perc elteltével Whalen és Le Dean rutinja újra 7 pontos prágai elõnyt eredményezzen. Hullámzott a mérkõzés, de a legnagyobb baj az volt, hogy nekünk kellett futni az eredmény után, mely sok erõt igényelt a játékosoktól, akikre nem lehetett panasz, küzdöttek becsületesen. Jeca trojkája újabb erõt adott szurkolóinknak is, akiknek elkelt a hangos biztatása (35. perc 76-80). Lindsay Whalen sajnos továbbra is káprázatosan kosárlabdázott, lehetetlen volt tartani az amerikai sztárt. A palánk alatt is bõven adódtak azonban problémáink a nagy testû, fizikálisan erõsebb centerekkel szemben. Már csak két és fél perc volt vissza, amikor Székely Norbert utolsó rohamra vezérelte csapatát (80-88). Most már bravúros hajrára lett volna szükség a 8 pontos különbség ledolgozására, de ellenfelünk ügyesen játszott az idõvel, melynek futása nekik kedvezett. Kata egy triplával fújt riadót, de ekkor már csupán egy perc állt rendelkezésünkre (83-88). Jeca újabb távoli bombájával 3 pontra jöttünk fel, de az idõ rövidsége miatt kénytelenek voltunk faultolgatni, a vendégek pedig nem tették meg nekünk azt a szívességet, hogy (eleget) hibázzanak. Jeca keze újból elsült, mellyel egy pontra csökkent a távolság, de ezzel együtt sajnos a hátralevõ másodpercek száma is… Whalen állhatott a büntetõ vonal mögé, és továbblõtte csapatát a legjobb 16 közé.

Számunkra sajnos véget ért az Euroliga idei sorozata.

MKB-EUROLEASING SOPRON – ZVVZ USK Prága 93-96 (21-19, 24-27, 19-25, 29-25)

Sopron, 1000 nézõ

MKB-EUROLEASING SOPRON: Miljkovic , Honti , Holt , Milovanovic , Horti Cs.: Krivacevic , Eördögh , Semsei , Varga

ZVVZ USK Prága: Whalen , Maltsi , Kraayeveld , Le Drean , Kireta Cs.: Bednarova , Elhotova , Tamane , Kublina

wb-sopron.com