Sopron.info.hu

Lemondott mandátumáról Sopron talán legaktívabb ellenzéki önkormányzati képviselője!

  2018 aug 23 / #hírek

Igaz, minden bizonnyal nem rázza meg az országos politikai életet a mostani hír és nem is okozhat kormányzati válságot,  de azoknak a soproniaknak akik követik a helyi politikai híreket talán újdonságot és valós hírértéket jelent az a most napvilágot látott információnk, miszerint lemondott önkormányzati képviselőségéről Vörös Viktor, aki ezzel a mandátumleadással visszavonul az aktív közélettől. A döntés hátteréről és a tapasztalatokról is kérdeztük az Új Kezdet politikusát, akinek köszönjük hogy ilyen gyorsan a rendelkezésünkre állt. 

 

Vörös Viktor / fotó: cyberpress.hu

 

cyberpress.hu: Igaz a hír, miszerint visszaadta önkormányzati képviselői mandátumát és ezzel kiszáll a politikai közéletből?

Vörös Viktor: Igaz. Valóban leadom a listán szerzett mandátumomat és ezzel kiszállok a politikai tér azon részéből, ami mellesleg eddig is jórészt árnyékban volt.

cyberpress.hu: Ez a gyakorlatban mikor lép életbe, illetve mikortól jogerős az, hogy ön nem önkormányzati képviselő?

Vörös Viktor: 2018. augusztus 31-i nappal mondtam le, a jogszabályok szerint az én mandátumom addig tart.

cyberpress.hu: Mi vezetett addig a döntésig illetve milyen gondolatmenet vezetett addig, hogy – talán bátran mondhatjuk – a legaktívabb „ellenzéki” politikus úgy érezze, hogy befejezi a Leghűségesebb városban az aktív közéletet?

Vörös Viktor: Nem volt megnevezhető utolsó csepp az én poharamban. Persze elegem volt abból, hogy a közgyűlésen a filmbéli 12 dühös embert kellett győzködnöm, miközben ők nem szavazhatnak másként mint ahogy a főnök ezt elvárja tőlük és a legaktívabb jelző is úgy lett rám akasztva, hogy a többi ellenzéki képviselő passzivitási rekordokat döntöget. Mindezektől függetlenül azért igyekszem ezt úgy “lemondást” mint aki nem bedobta a törölközőt. Egy olyan országban és városban, ahol az emberek véleménye lényegtelen, ott nem akarok már semmilyen köztisztséget betölteni. Képviselőként esküt tettem egy olyan alaptörvényre, amely az utolsó változtatása óta az én szememben inkább szégyellni való, mint szent.  A testületi döntések akkor is közös döntések, ha én kézzel – lábbal tiltakozom és kivonulok, vagy nemmel szavazok. Ettől még tény, hogy az elmúlt négy év alatt a város közgyűlése (melynek én magam is tagja voltam), milliókat költött csődbe forduló cégekre, kiüresedő színházra és díszpolgárrá tettünk olyan embert, akiről jobb lenne, ha senki nem tudná, hogy köze volt valaha a városhoz. Szankcionáltuk a nincsteleneket, miközben még az autópálya is bekanyarodhat annak az embernek, aki a várost valójában vezeti. Tény, hogy milliárdos beruházásokra adtuk áldásunkat, melyeket véletlenül egytől egyig Fidesz közeli cégek nyertek el és követhetetlen onnan a pénzünk útja. Tény, hogy a „szépülő” belváros közepén, peremén és attól távol is lakhatatlan önkormányzati lakásokat hagytunk romokban, mert szerintünk arra nincs pénz. Tény, hogy a Népjóléti Bizottság tagjaként arról szavaztunk szociális lakások kiadásakor, hogy a 10-20 pályázó közül ki legyen az az egy, aki nem az utcán tölti majd a karácsonyt. Nem tudtam, nem tudom megakadályozni a sok igazságtalanságot, viszont nem asszisztálok hozzá tovább.  Én kérek elnézést, amiért csak most döntöttem így.

cyberpress.hu: Milyen tapasztalatokat szerzett képviselősége során, mik azok a konzekvenciák, amelyeket le lehet vonni az elmúlt évek helyi politikai életéből, mint képviselő?

Vörös Viktor: Az elmúlt négy év alatt lehetőségeim szerint igyekeztem tájékoztatni a soproniakat arról, ami a városban és a közgyűlésben zajlott. Szorgos munkával elértem, hogy Soros emberének neveztek, lekommunistáztak, libsiztek, megélhetési politikusnak állítottak be, meg ugye migráns-simogatónak. Ha valaki unja azt, hogy sokan kedvelik, akkor induljon a választásokon!

Vörös Viktor / fotó: cyberpress.hu

cyberpress.hu: Teljesen felhagy a politikával, vagy a háttérben azért valamelyik politikai párt soraiban marad?

Vörös Viktor: Tavaly márciusban léptem be az Új Kezdet nevű pártba, ahol sok remek embert ismertem meg, de a jelek szerint „Mohács kell” ahhoz ma Magyarországon, hogy elkezdhessünk valami újat. Nem lehet ezt a vonatot már lefékezni, elé állni meg öngyilkosság. Megfizetjük az árát, csak mint mindig a történelemben nem az állja a számlát, aki a kárt okozta.

cyberpress.hu: Nem fog hiányozni az, hogy „testközelből” figyelje azokat az eseményeket, amelyek a gyakorlatban befolyásolják Sopron életét?

Vörös Viktor: A „test-közeliség” pont nem fog hiányozni egy kicsit sem. Négy évig ültem szemben Dr. Fodor Tamással és Dr. Simon Istvánnal. Egy egészen picit sem fognak hiányozni!

cyberpress.hu: Ilyen esetben, mi a hivatalos út az ön pótlására? Ki léphet az ön helyére?

Vörös Viktor: Mivel listán kerültem a testületbe, ezért a delegáló pártok jelölnek. Az akkor kötött megállapodás szerint a Párbeszéd helyi elnöke, Jakál Adrienn veheti át a megbízatást.

cyberpress.hu: Ha nem titok, merre tovább a civil életben? Mit fog csinálni Vörös Viktor mint civil ember?

Vörös Viktor: A civil életben semmi nem változik. Feleségemmel vitt könyvelőirodánkat sokan ismerik és kedvelik. Magyar vállalkozásokat és Ausztriában dolgozó munkavállalók kinti ügyeinek intézésével foglalkozunk. Egyetemista és gimnazista gyermekeink már elég nagyok. Több időm lesz a családra.

cyberpress.hu: Köszönjük az interjút és további sok sikert kívánunk a jövőben!


%d blogger ezt szereti: