Sopron.info.hu

Magánkórház tájvédelmi körzet helyére?

  2010 febr 08 / #helyi

A Védegylet ellenzi, hogy magánkórház épüljön a Soproni-hegységben egy olyan területen, ami tájvédelmi körzet.

A Védegylet Egyesület közleménye: A Védegylet ellenzi, hogy egy súlyos adóssággal küszködő vállalkozó magánkórházat építsen a Soproni-hegységben, egy olyan területen, ami tájvédelmi körzet és Natura 2000 terület. A Védegylet a napokban az ügy kapcsán az illetékes hatóságokhoz fordult.

Az Egészségügyi Rehabilitációs Központ Kft. 8700 négyzetméter összterületű magánkórházat szeretne építeni a Soproni-hegységben. Az elképzelés óriási felháborodást váltott ki Sopronban és környékén, mondván a beruházás teljesen elpusztítaná az addig érintetlen védett területet.

Figyelemre méltó, hogy az említett terület tulajdoni lapján szereplő adatok szerint, a beruházó 2007-ben 112 millió forint jelzáloggal terhelte meg az ingatlant a CIB Banknál. Két év múlva, 2009 júliusában a CIB Bank végrehajtási jogot jegyeztetett be a területre feltehetően azért, mert a terület tulajdonosa, az Egészségügyi Rehabilitációs Központ Kft. vélhetően nem fizette a törlesztő részleteket.

Furcsa, hogy ezek után az építési szándékáról ismertté vált cég az interneten fellelhető ingatlanhirdetések között két helyen is meghirdette eladásra a területet: egyszer 500 millió forintért, máskor 99 millióért kínálva eladásra.

További fontos tény, hogy a cégbírósági bejegyzés szerint az Egészségügyi Rehabilitációs Központ Kft. ellen is folyamatban van a végrehajtás, amelyet 2009. szeptember 7-én rendeltek el. (Üsz.: 6553523973)

A történet csattanója, hogy az I. fokú építésügyi hatóság elutasította a beruházó elvi építési engedély iránti kérelmét, kiemelten hivatkozva az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elutasító állásfoglalására. A beruházó fellebbezett, így az ügy jelenleg a Nyugat- Dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal asztalán fekszik. Ezáltal a beruházást másodfokon akár engedélyezhetik is.

A Védegylet Egyesület az ügy során felmerült jogellenességek miatt több szervnél panasszal élt, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Miniszternél összeférhetetlenséget jelentett be, mivel a minisztérium által felügyelt Központi Építészeti–Műszaki Tervtanács vezetője két, az ügyben eljáró hivatalt irányít.

A Védegylet célja továbbra is a beruházás megvalósulásának a megakadályozása, mivel álláspontunk szerint az jogszerűtlen, és a védett területet veszélyezteti.

Forrás: Weborvos