Sopron.info.hu

Magyar kolostor, ahol üzletemberek laknak

  2011 ápr 16 / #helyi

Sopron – Lépteink dübörgésnek tűntek a kerengő síri csendjében. A lakók egy része visszavonult a cellájába, néhányan a templom kertjében elmélkedtek.  Az biztos, hogy nem a tévét nézték, az ugyanis nincs az épületben. Magyarország egyetlen kolostor hoteljében jártunk. Nem az a hely, ahol Charlie Sheen megszállna.

„Ide kétféle okból jönnek vendégek. A többség azért érkezik, mert komoly dolga van önmagával, befelé szeretne figyelni. Mások a munkájukra akarnak koncetrálni”

– mondta Karsai Gábor, a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor igazgatója. Már 1484-ben is templom állt ezen a helyen, majd a sarutlan karmelita apácák élték itt szigorú, a külvilágtól elzárt életüket.

„A tulajdonos úgy vette és újíttatta fel a helyet, hogy soha nem látta előtte”

– magyarázta az igazgató, majd beterelt az egyik cellába. Belső telefon van, tévé nincs, extrém felszerelésként a meditációs párnát tudjuk felsorolni. Alighanem ez az egyetlen szálloda az országban, amely „egyéni elvonulás” címmel kínál programot – ez is wellness-fitnesz, csak éppen a léleknek szól.

„Érdekes, hogy jól menő üzletemberek is felfedezték maguknak a kolostort. Ők akkor jönnek, ha nem akarják, hogy bármi megzavarja őket. Itt tudnak igazán koncentrálni”

– mondta az igazgató. Az étteremben popszámok helyett halk zsoltárok szóltak a hangszórókból, vizet azonban nem prédikálnak, bort is felszolgálnak, ám aki nagyobb mennyiségre vágyik, alighanem rossz helyen jár. Olyan ételeket szolgálnak fel, hogy holmi puffadás ne zavarhassa meg a lelki feltöltődést.

A hotellé lett kolostorban még a lift is különleges: nem idegbeteg városiaknak találták fel.

„Hiába keresünk rajta ajtó záró gombot, nem illene a hely hangulatához, ha valaki sietősen nyomkodná. Várja meg inkább nyugodtan, mire az magától bezáródik”.

blikk.hu