Sopron.info.hu

Magyarság a Hangárban

  2006 szept 10 / #zene

Péntek este. Hangár Music Garden. Kárpátia koncert.
Ezek a száraz tények, de több gondolat és tépelődés szorult részemről az esemény mögé. Rokoni behatásra elmentem a Kárpátia első soproni koncertjére. Az országos szinten már kultikus hellyé váló Hangár előtt sor kígyózott.

Már az is furcsa volt, hogy a koncert kezdésére konkrét időpontot mondott a zenede tulajdonosa, de a sor, még jobban meglepett. Bőrdzsekiben, magyar és árpádsávos zászlóval békésen sorakozó fiatalok és szép korúak várták a bebocsátást. Némelyek a biztonsági őrök számáról és jelenlétéről érdeklődtek. Hiába. Itt ennek a közönségnek nem kell biztonsági szolgálat.
A Kárpátia zenekar a trianoni országcsonkolás elleni protestálás egyik zenei szószólója. Aki nem ismerné a zenéjüket, az látogasson el a karpatiax.uw.hu oldalra.

A koncert békés, de demonstratív hangulatú volt. A pogózók békésen lökködték egymást, az ifjak az öregekkel együtt énekelték a szöveget. A közönség lekesen skandálta a “Vesszen Trianon”-t, és “Ria Ria Hungária”-t.
A magyarság és az árpádsávos zászlók körüli gondolatok pörögtek agyamban.
Ha valaki manapság zsinóros ünneplőben jelenik meg valahol, az hamar megkapja a nacionalista bélyeget. Ellenben Ausztriában a dirndli ruha és a bőrnadrág szinte kötelező viselet népünnepélyeken. Nálunk ha valaki kitesz egy nemzeti színű zászlót a választások napján, arra egyből rámondják, hogy jobboldali szavazó. A szomszédban talán észre sem veszik.
A világháború befejezése óta politikusaink egyaránt erősen rádolgoztak a jelenlegi lelkiállapotokra. A közelmúlt politikusai pedig csak hozzátettek ehhez az érzésvilághoz. Összekeverték a magyarságot, a magyakodással. Lassan már az sem mer magyar lenni, aki nem is akar magyarkodni.
Gyerekeinkről nem is beszélve. A magyarságunkat pedig rajtuk keresztül tudnánk megőrizni. Magyarul beszélünk, magyarul tanulunk, magyarul intézzük az ügyeinket. A igazsághoz, hogy megtudjuk mit jelent magyarnak lenni, a határon túl élő magyarokat kell megkérdezni. Ők még tudják a választ. A határon belüliek, a lelkes kisebbségtől eltekintve, lassan már teljesen elfelejtik, hogy mit jelent magyarnak lenni.

Tényleg, mit jelent magyarnak lenni?

pocza