Sopron.info.hu

Meditáció

  2006 okt 14 / #ezo

MeditációA meditáció nem egy technika, nem egy módszer, hanem egy állapot. Ezt az állapotot szavakban leírni nagyon nehéz. A meditácó egy tapasztalat, a belső csend és harmónia, a Mindenen Átható Erő tapasztalása. Minden megvan bennünk ami a meditációhoz szükséges. Az önmegvalósulás után ez a természetes állapot, akár egy fa, növekedni kezd bennünk és legkülönbözőbb áldásait tapasztalhatjuk meg.


Az a belsőleg kiürült állapot, amelyet meditációnak neveznek, pszichológiai szempontból kettős hatású. Egyrészt rendkívül sokat ad a nyugalom, a kiegyensúlyozottság megteremtéséhez. Mentálhigiénés jelentősége éppen abban van, hogy szünetet teremt az állandóan torlódó ingerek, gondolatok, érzelmek és indulatok áramlásában, redukálja ezeknek feszültségszintjét, s ezáltal módot és időt biztosít az élmények feldolgozására, a psziché spontán regenerációs lehetőségeinek érvényesülésére. Ez már önmagában sem lebecsülendő eredmény.
Másrészt a meditáció során megjelenhetnek határozott pszichés tartalmak – képek villanhatnak fel, kikristályosodhat egy gondolat, felbukkanhat egy érzés -, vagyis olyan információkhoz juthatunk önmagunkról, kapcsolatainkról, helyzetünkről, amelyek csak e belső csendben tudatosodhatnak, különben elnyomnák őket a külső ingerek, a szétszórt figyelem. Ezek a finom sokszor elfojtott pszichés tartalmak nemegyszer igen jelentősek lehetnek számunkra.

MeditációÉppen a meditáció teszi ezeket hozzáférhetővé, majd feldolgozhatóvá. A meditációnak ez a hatása azt jelenti, hogy növekszik önismeretünk, tudatosságunk, erősödik pszichés folyamataink kontrollja. Spontán reakcióink kevesebb “meglepetést” szereznek számunkra, jobban megtanulunk bánni önmagunkkal, néha átértékelődnek életünk eseményei, vagy legalábbis új aspektusok világosodnak meg. Egyszóval egyre inkább önmagunk tudunk lenni, és talán valamit csiszolhatunk, változtathatunk is magunkon s életvezetésünkön.
/Popper Péter: A belső utak könyve c. művéből/ Programajánló:Minden héten csütörtökön ingyenes meditációs társalgó estet tart a Prána Spirituális Oktatási Központ Sopronban, a Várkerület 31 sz –alatt 18h-tól.
Mindenkit várunk szeretettel, akik közelebb akarnak kerülni Önmagukhoz, vagy csak meg akarnak szabadulni a rohanó hétköznapokban felgyülemlett stressztől.

Demuth János
http://ezoterikasopron.uw.hu/