Sopron.info.hu

Megint áll a vasfüggöny

  2009 júl 23 / #helyi

Ami egy húszéves fiatalnak ma már szinte felfoghatatlan, szemléletessé válik a Várkerületen a Rondella-gödörben. A tárlat minden korosztálynak felidézi és bemutatja a húsz évvel ezelőtti határáttörés és a Páneurópai Piknik jelképpé vált tárgyait.

– Napról napra gyarapodik a Rondella-gödörben a szabadtéri kiállítás. Miután felállítottuk az őrtornyot, a bástyára felfeszítettük kinagyítva a korabeli felvételeket, Trabantokat, katonai dzsipet és gulyáságyút is közszemlére tettünk – mondja Mizser Gyula, aki az ipartestület ügyvezetőjeként számos szakembert mozgósított az önkéntes munkához.

– Az a legszebb az egészben, hogy rengeteg soproni összefogott azért, hogy itt valami látványos dolog megvalósuljon. A tárgyak is lelkes gyűjtőktől érkeztek. Az őrtorony például a vitnyédi Németh Lajostól származik, az eredeti fakaput, amelyet annak idején áttörtek a keletnémet menekülők, dr. Szilágyi László ajánlotta fel. Volt határőrök, mesteremberek, a téglagyár dolgozói, vállalkozók segítettek a megvalósításban.

Néhány napja holland tévéstáb forgatott itt. A kiállításnak már nemzetközi híre van.

– Az volt a célunk, hogy a belvárosban sétálók felkapják a fejüket erre a tárlatra, mely egyben előretolt bástyája is a Páneurópai Piknik helyszínének. Aki itt megáll, tájékoztatást kap a sopronpusztai rendezvényekről is, és remélhetően oda is kilátogat – magyarázza Szilágyi László.

A rendezők arra is gondoltak, hogy különféle produkciókkal még csábítóbbá tegyék a tárlatot. Aki megnézi az államhatárt jelző eredeti táblát vagy a berlini fal egy darabját, a hírhedt rakétadrótot, utána az egyik őrbódéban le is fényképeztetheti magát. A katonai sátorban nonstop vetítés várja az érdeklődőket, a kisszínpadon pedig iskolások, egyetemisták mutatják be műsoraikat.

A soproni történelmi élménypark egészen október végéig látható.

helyitema.hu