Sopron.info.hu

Megmutattuk az erőnket!

  2009 jan 27 / #lapszemle

Az Euroliga nyolcaddöntõjének elsõ mérkõzésén nagy koncentráltságról tanúbizonyságot téve, magabiztos gyõzelmet arattunk a lengyel Krakkó ellen. A párharc állása ezzel 1-0 a javunkra, folytatás pénteken, Krakkóban.

Az elsõ sikert férfi kézilabda válogatottunk aratta a csarnokban, gyõzelmük hírét egy emberként ünnepelte a csarnok. Bíztunk benne, hogy a mai estén lesz még okunk ünnepelni… A jó hangulat tehát adott volt, és a két lelkes szurkolótábor is kitett magáért.

Az elsõ helyzetek még mindkét oldalon befejezetlenek maradtak, de a második perc elején már soproni kosárnak tapsolhattunk. Amber adott kihagyhatatlan labdát Dodinak a gyûrû alá. A harmadik percben Dupree viselte nehezen, hogy Jeca lesapkázta a palánk alatt, így hamar begyûjtött egy technikait a reklamáló légiós. Egy szavunk nem lehetett a lányokra, a vendégeknek 3 perc kellett, hogy Maksimovic révén megszerezzék elsõ pontjaikat.

Ekkor azonban már 8 pont állt csapatunk neve mellett (3. perc 8-2)! Dodi bokája sajnos kifordult egy szerencsétlen lépés során, így az 5. perc elején Tina váltotta a parketten. Kathleen, Dupreevel a nyakán is bevarázsolta a labdát a gyûrûbe, mellyel 10 pontra nõtt az elõnyünk (5. perc 12-2). A tetemes elõny ellenére nagyon oda kellett figyelnünk, a vendégek ugyanis könyörtelenül kihasználták a védekezésbeli hibákat (7. perc 14-8). A negyed második felében apró lépésekkel került egyre közelebb a Krakkó, Canty triplájával pedig már egalizálta is az állást (16-16). Dodi büntetõjével azért elõnnyel zártuk az elsõ 10 percet (17-16).

A középtávoli dobásainkkal meggyûlt a bajunk, Kobryn révén pedig a mérkõzés során elõször lengyel vezetést jegyezhettünk fel (17-18). A betörések annál jobban sikerültek, Kathleen 10. pontjával újra mi örülhettünk minimális elõnynek (19-18). A legtöbb fejfájást az okozta, hogy Jeca már a 12. percben begyûjtötte a 3. személyi hibáját, és centereink közül Tina is már kettõvel állt. Kellett a biztatás, ahogy arra számítani lehetett, komoly ellenállást tanúsított a klasszisokat felvonultató krakkói csapat. Elsõként a vendégek edzõje nyúlt az idõkérés lehetõségéhez (13. perc 22-22).

Ahogy összeállt újra a védekezésünk, úgy lettünk hatékonyabbak támadásban is, és Kathleen vezérletével egy 8-0-as szakasszal visszavettük az irányítást (15. perc 27-22). Letámadással is zavartuk a labdát felhozó embert, mely eredményesnek bizonyult. Ugyanakkor Tina is megkapta a 3. hibáját. A vendégek Canty kezébe adták a karmesteri pálcát, miután Skerovic láthatóan nem bírt ausztrál irányítónkkal (17. perc 29-27).

A vendégek igyekeztek rendre megjátszani embereiket a palánk alatt, miután centereink sok személyi hibával álltak, így érthetõen figyelniük kellett védekezésben, hogy ne kapjanak újabb faultokat. Amber ma is hasznosan játszott mezõnyben, de sajnos nem találta a dobó formáját, és csak a 19. percben szerezte elsõ pontját (34-34). A szünet elõtt Székely Norbert látta el még tanácsokkal tanítványait. A megbeszélt figura végén Dodi talált be Kata szemfüles átadásából (ez már az 5. gólpassza volt), és még a bónusz büntetõt is a helyére juttatta (37-34). Amber is beütötte a 3. hibáját, vezetõedzõnk pedig kikérte második idejét is, hiszen Fernandez büntetõi után még 20 másodperc következett az elsõ játékrészbõl. Ismét pontosan hajtottuk végre a megbeszélt figurát, mely végén Amber középtávolról állította be a félidei eredményt (39-36)

Dupree indította a pontgyártást a félidõ után, és úgy tûnt Amber is megtalálta a ritmust a dobások terén (22.perc 45-40). Jeca is élt a palánk alatt, a remek bejátszások után zsinórban szerzett három találatával, egyben 17. pontjával, 9 egységgel ugrottunk meg (23. perc 49-40)! Nem várhatott tovább az idõkéréssel a vendégek edzõje, de ahogy Kathleen, úgy Jeca ellen sem volt ellenszerük. Védekezésben váltottak, és zónával próbálták meg kihúzni a méregfogunk. Egy remekbeszabott kontra végén újra 10 pont fölé kerültünk (26. perc 53-42)!

A 27. prcen Amber megkapta a negyedik személyi hibáját, a pályán Zsuzsi váltotta. Jól szedtük a lepattanónkat, Tina sokadik kosarunkat szerezte egy ilyen szituáció után (28. perc 57-44). Remekül védekeztünk, és támadásban is bejöttek a megoldásaink. Zsuzsi triplájával már 16 pont volt a különbség (19. perc 60-44). Tombolt a lelátó soproni része, jogosan!

16 pontos elõnnyel várhattuk tehát a záró 10 percet, mely során azért még oda kellett figyelni. Okosan járattuk a labdát, és vertük vissza magabiztosan a lengyel próbálkozásokat (32. perc 64-48). Sõt, a 33. percben már a 20 pontos elõnynek tapsolhattak szurkolóink (68-48). Teljesen szétfutottuk ellenfelünket, a vendégek edzõje tehetetlenül kérte ki újabb idejét (34. perc 71-48).

Míg a vendégek az eredmény kozmetikázásáért küzdöttek, addig Székely Norbert már a pénteki mérkõzésre gondolva forgatta csapatát. Visszavettünk az iramból is, mely természetesen nem tetszett vezetõedzõnknek, és magához hívta játékosait (36. perc 71-55). Az utolsó percekben a fiatal Horváth Lilla is megvillanthatta tudását a nemzetközi porondon, szurkolóink pedig boldogan ünnepelték a magabiztos sikert.

A párharc állása ezzel 1-0, folytatás pénteken, Krakkóban, ahova a szurkolói busz péntek reggel 6 órakor indul az Aréna benzinkút felöli oldalától.

Székely Norbert: “1-0 ide, ennyi történt, semmi több, és ezt remélem a lányok is megértik. Ezen túlmenõen persze örülnünk kell, hogy újra megtaláltuk a ritmusunk. Rengeteg futással akkora iramot diktáltunk, mely az ellenfelet belekényszerítette szám szerint 16 eladott labdába.

A siker másik kulcsa az volt, hogy a második félidõben ki tudtuk szorítani a Krakkót a palánk alól. Nagyon keményen fel kell készülnünk a következõ meccsre is!”

Wojciech Downar-Zapolski: “A gyenge kezdés után a második negyedben magunkra találtunk, de a szünet után már nem tudtuk azt nyújtani, ami bennünk van. Rengeteg labdát eladtunk, és a remekül játszó Sopron egyszerûen átrohant rajtunk. Ezzel együtt a párharc megnyeréséhez két gyõzelem kell, mely megszerzésére ugyanannyi esélyünk van, és bízom benne, hogy tudunk fordítani.”

Jelena Milovanovic: “Székely Norbert minden edzésen felhívta a figyelmünket arra, hogy nagyon oda kell figyelnünk a Krakkóra, és az elsõ mérkõzésre, melyen lendületet szerezhetünk a folytatásra. Összeszedett játékkal tudtunk nyerni, és úgy gondolom, ha így játszunk, akkor akár pénteken pontot is tehetünk a párharc végére.”

Dorota Gburczyk: “A Sopron igazi csapatjátékot nyújtott a mai estén. A nagy különbség elsõsorban a gyenge védekezésünk miatt alakult ki. Ma telejsen megérdemelték a gyõzelmet, de még nincs vége!”

MKB-EUROLEASING SOPRON – Wisla Can-Pack Krakow 81-58 (17-16, 22-20, 23-10, 19-12)

Sopron, 1500 nézõ

MKB-EUROLEASING SOPRON: Macleod 17, Honti 4, Holt 5, Milovanovic 23/3, Horti 11 Cs.: Krivacevic 14, Horváth Zs. 3/3, Eördögh 2, Hadarics -, Horváth L. 2

Wisla Can-Pack Krakow: Skerovic 4, Fernandez 9/3, Canty 9/3, Maksimovic 12, Dupree 10 Cs.: Kobryn 12, Gburczyk 2, Palka –

Statisztikák

2-pontos dobószázalék: 33/56 59% ill. 16/38 42%

3-pontos dobószázalék: 2/12 17% ill. 2/8 25%

Büntetõ dobószázalék: 9/13 69% ill. 20/25 80%

Lepattanó: 33 (Holt 8) ill. 23 (Kobryn 6)

Gólpasz: 20 (Honti 6) ill. 6

Szerzett labda: 9 (Honti 3) ill. 2

Eladott labda: 2 ill. 16

Fault: 19 ill. 15

wb-sopron.com