Sopron.info.hu

Megnyílt a jubileumi innoLignum kiállítás és vásár

  2018 szept 14 / #hírek

Tizedik alkalommal nyílt meg csütörtökön az innoLignum erdészeti és faipari szakkiállítás és vásár a soproni Novomatic Arénában, ahol szombat délutánig négyezer négyzetméteren több mint hatvan kiállító mutatja be a szakma újdonságait.

fotó: Leczovics Zsolt

A megnyitón Dr. Fodor Tamás,  Sopron polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a seregszemle nem csak a szakmabelieket juttatja újinformációkhoz, hanem a Soproni Egyetem oktatói és hallgatói is be tudják építeni az ott látottakat a gyakorlati oktatásba.

fotó: Leczovics Zsolt

Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora arról beszélt, hogy a szakvásár mellett konferenciákat is tartanak, ahol egyebek mellett a faipar digitalizálása, a ragasztóanyagok és a szabványosítás témaköreit járják körbe a természetközeli erdőgazdálkodás jegyében.

fotó: Leczovics Zsolt

A négyezer négyzetméteren erdészeti és faipari kis és nagyipari gépeket, szerszámokat mutatnak be, köztük egy olyan bozót és cserjeirtó és aprító gépet, amelyet az erdészeti és faipari területeken túl az építőiparban is hasznosítani lehet. Nemes Norbert, a Nemes Bau Plusz Kft. ügyvezetője a 24 tonnás gépről elmondta, hogy Magyarországon ez az egyetlen ilyen jellegű nagyipari gép, amelyet terület előkészítéséhez használnak.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A kiállításon a fafelhasználást demonstrálva készházakkal, tetőszerkezetekkel, parkettákkal, szaunákkal és lépcsőkkel ismertetik meg a közönséget a kiállítók, az energetika és tüzeléstechnika témakörben a biotüzelést, fa és pellet tüzelésű kályhákat és kazánokat mutatnak be, míg a szabadidő témakörben egyebek mellett a vadászattal és a vadgasztronómiával kerülhetnek közelebb a látogatók.

Száz négyzetméteren az állami erdőgazdaságok is bemutatkoznak, amelyek az erdőt és a természetet mutatják be a gyermekeknek játékos formában, de lesz faesztergályos bemutató és veterán motorfűrész kiállítás.

A kiállítás és vásár egyik különleges érdekessége és látnivalója többek közt SMIDT RÓBERT fafaragó művész 5 m x 2 m-es HIMNUSZ-táblaképe, amely a téma tartalmának precíz megjelenítése mellett egy lenyűgöző alkotás.

fotó: Leczovics Zsolt