Sopron.info.hu

Méltó módon a névadó örökségéhez

  2010 júl 25 / #helyi

Flandorffer Ignácról, a szegények segítőjéről nevezték el a Kossuth utcán található szociális szolgáltató intézményt.

Flandorffer Ignác sokat tett Sopron fejlődéséért a 19. században.

Megalapította az országban elsőként a Soproni Városszépítő Egyesületet, továbbá gázgyárat, takarékpénztárat alapított, gondoskodott az idősekről, elesettekről, öregotthont építtetett.

– Ifj. Flandorffer Ignác azért lehetett méltán népszerű Sopronban, mert saját vagyona mellett a várost is gyarapította – mondta köszöntőjében Abdai Géza alpolgármester, abból az alkalomból, hogy Flandorffer Ignác nevét vette fel a Kossuth Lajos utcai intézet.

– Kiváló példakép, amire szükségünk van. Szolgálta Sopront és a rászorulókat, miként ez az intézet teszi azt manapság, így méltón léphet a nagy előd örökébe – tette hozzá Sopron közösségi ügyeiért felelős alpolgármestere.
– Az egykori Flandorffer-villában tevékenykedünk, az intézet névadója pedig nemcsak kiváló üzletember volt, hanem a város rászorulóit is segítette – mondta az ünnepségen Haász Sándor, a Flandorffer Ignác Szociális Intézet igazgatója.

1870-ben segédápoldát létesített, gyűjtéseket, jótékonysági bálokat szervezett, részt vett a népkonyha megalapításában. Jelenleg idősek klubja, sérültek napközije és hajléktalanellátás működik az intézményben.

sopron.hu