Sopron.info.hu

Menj világgá: Soprontól Afrikáig!

  2006 dec 13 / #csak úgy

Menj világgá: Soprontól Afrikáig!Sopronból nem csak utazási irodákon keresztül vezet út Afrikában. Eljuthatunk a Humana People to People keretein belül szervezett másfél éves önkéntes munkával is. Erről beszélgetünk  Makai Erikával.

Sopron.Info.hu: Valójában miről is van szó? Kik jelentkezhetnek? Van-e előfeltétele az önkéntességnek (képzettség, nyelvtudás, orvosi alkalmasság, ilyesmi.)

Makai Erika: Röviden? Kimehetsz például Afrikába önkéntesként segíteni az ottaniaknak, tanulhatsz nyelveket, megismerheted Angliát, Dániát, sok-sok emberrel találkozhatsz… Rengereg élményt gyűjthetsz miközben hasznosan töltöd az idődet. Legfontosabb feltétele a munkának a rugalmasság. Bármilyen korosztály jöhet. Előképzettség nem szükséges, viszont mivel a szervezet közös nyelve az angol, így minimális angol nyelvismeret szükséges. Persze van, aki nulla angollal vág bele… úgy azért nem az igazi, bár vannak sikertörténetek is. Orvosi alkalmassági nincs. Persze, ha valaki tudja, hogy olyan betegsége van, ami kizárja az Afrikába utazást, akkor jobb kihagyni ezt a programot… segíteni akarunk, nem belehalni! Szerintem mindenkinek a saját felelőssége, hogy tisztában legyen saját egészségi állapotával.

S.I.hu: Mit érdemes tudni a Humana People to People szervezetről?

Menj világgá: Soprontól Afrikáig!M.E.: A Humana People to People 1977-ben egy kis szervezetként kezdte működését Dániában. Ma egy olyan nemzetközi szervezet, mely milliók életére van jelentős hatással. 30 nemzeti egyesület tagja a szervezetnek, valamint együttesen több mint 200 projektet tudhat a magáénak. Fő célja, hogy különböző módokon segítse a fejlődő országokat. Ami nagyon fontos, hogy a szervezet nem pénzt gyűjt és adja tovább, sőt még csak nem is oda küldi az önkénteseket, hogy elvégezzék az elvégezni valót. Az önkéntesek a helyi lakosságnak segítenek MEGÉRTENI a dolgokat, megmutatják nekik, amit ők már kitapasztaltak, megtanultak.

S.I.hu: Hol futnak projektjeitek?

M.E.: A Humana People to People projektjeinek legnagyobb része Afrikában van. Afrika Földünk legszegényebb kontinense. Lakosságának 50%-a kénytelen kevesebb, mint napi egy dollárból megélni és azok száma, akik az abszolút szegénységi küszöb alatt vannak, egyre csak növekszik. Tevékenységeink helyszíne nagyrészt Mozambik, Zambia es Namibia. De emellett igyekszünk mindenhol ott lenni, ahol nagy segítség kell, Kínában, Indiában egyaránt futnak projectek.

S.I.hu: Nem csak úgy „bedobjátok a mély vízbe” az önkénteseket. Hogyan zajlik a felkészítő képzés?

Menj világgá: Soprontól Afrikáig!M.E.: A felkészülés alapvető része a programnak. Valóban nem csak úgy kiküldenek Afrikába, hogy SEGÍTS! Előtte komoly felkészítés és munka vár egy fél éves iskola-rendszerű képzés keretein belül Dániában. ( http://www.drh-holsted.org/ ) Itt megtanuljuk, hogy mit és legfőképpen hogyan tudunk segíteni majd Afrikában. Teljesíteni kell egy bizonyos szintet a tanulásban, ezt kreditekben számoljak. A tanulás többnyire önálló munka. Sok téma, kérdés közül választhatsz, hogy melyiket szeretnéd kidolgozni. Segítséget találsz a kutatáshoz, és mikor elkészültél, elküldöd az adott témáért felelős tanárnak, Ő pedig kiértékelve visszaküldi. Mindemellett sok gyakorlati, szervező feladatot is el kell látnunk. Magát az iskolát mindig az aktuálisan ott lakó csapat „futtatja”. Önellátóak vagyunk: magunknak főzünk, takarítunk, stb. Ha van valami rendezvény, vendégek jönnek, azt is a csapatnak kell megszervezni. A dániai fél év viszont sajnos nincs ingyen. Kb. egy millió forintba kerül. Ezt az ún. GAIA programmal lehet megkeresni Angliában. Szórólapozunk, és használt ruhát gyűjtünk, amit eladunk és ebből kb. 4 hónap alatt, összejön a tandíjra való. Tehát ahogyan a gyakorlatban fest: GAIA program – 4 hónap (pénzgyűjtés), majd Dánia 6 hónap (felkészülés). Ezután jön Afrika 6 hónapig, utána, pedig 2 hónap „camp future”, amit Te dönthetsz el, hogy hol akarod tölteni: ez lehet Afrika, mehetsz Indiába, maradhatsz Dániában is. Így jön össze végül a másfél év.

S.I.hu: Milyen munkák közül lehet választani?

M.E.: AIDS elleni felvilágosítás, csoport szervezés, a már fertőzöttek közösségeivel is dolgozhatsz. Tanárképző főiskolák is futnak, van óvoda program, szociális munka utcagyerekekkel. Lehet kutat építeni, hiszen nagy gond ott az ivóvízhez jutás. Környezetvédelmi projectben lehet még részt venni. É persze sokat-sokat tanítani. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ha valaki már kint van, többnyire nem csak a korábban választott területen dolgozik, hanem még sok mást is csinál – ami csak az időbe belefér.

S.I.hu: Csapatban dolgoztok, vagy van, hogy egyedül is?

M.E.: Munkája válogatja. Például iskolában egyedül tanítasz, de vannak még körülötted önkéntesek, illetve nem olyan messze tőled…

Mit biztosít a szervezet a munkáért cserébe?

M.E.: Mit is? Szállást, ellátást, utazást és Afrikában némi zsebpénzt, illetve biztosítást.

S.I.hu: Van- e rendszeres konzultációs lehetőség, ha már kint vagy „terepen”? Ha esetleg bajba kerülsz, tudsz hová fordulni?

M.E.: Igen. Az önkénteseknek külön szálláshelyük van, ahol mindig van egy leader is, egy vezető. Ő szintén a szervezetnek dolgozik, Ő már tapasztaltabb és tud neked segíteni, ha szükséged van rá. Ez kezdéskor nagyon fontos, mikor az ember azt sem tudja, mihez nyúljon.

S.I.hu: Afrika sok mindenben eltér Európától. Természetesen csak a szükséges oltások beadása után indulhattok útnak, mégis lehet-e ezeken felül beszerzett betegségekkel számolni?

M.E.: A veszély persze mindig fenn áll. A legfontosabb, hogy be kell tartani a szabályokat, amiket a saját biztonságunk érdekében szabnak nekünk. Egy kis hasmenés itt-ott viszont belefér. A többi ellen védekezni kell, mielőtt kimegyünk meg is tanuljuk, hogy hogyan.

S.I.hu: Milyen személyes tapasztalatokat gyűjtöttél eddig?

M.E.: Én januárban megyek Dániába. Idáig GAIA-ztam Birminghamben. Azt kell mondanom, – amit mindenki más, is- hogy nem könnyű! Viszont annyi ember van körülöttünk és akkora élmény azt mondani, hogy igen, MI AFRIKÁBA FOGUNK MENNI, segíteni, hogy ez mindig átlendít a mélypontokon. Amikor idejöttem még nem voltam teljesen biztos benne, hogy menni akarok Afrikába… féltem és nagyon távolinak tűnt még. Most viszont már a legnagyobb bizonyossággal mondhatom, (mondhatjuk a Párommal, mert Ő is itt van ám :-), hogy menni akarunk, menni is fogunk!!

S.I.hu: Kívánom, hogy minden törekvésetek sikerrel járjon! Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést!

Zefír