Sopron.info.hu

Merkelt is várják Sopronba

  2009 júl 19 / #helyi

Az előzetes jelentkezések szerint az egész világon nagy az érdeklődés a Páneurópai Piknik 20. évfordulója iránt.

Dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester, Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és dr. Magas László, a Páneurópai Piknik 89 Alapítvány elnöke az augusztus 16–19. közötti rendezvénysorozatról Budapesten tájékoztatta a nagyköveteket.

A nagykövetek köszöntése után elhangzott: ami 1989. augusztus 19-én a páneurópai pikniken történt, az elsősorban nem Sopron és Magyarország, hanem Németország és Európa jövőjére volt rendkívül nagy hatással, ugyanis ez az esemény, a keletnémetek szabadságvágya vezetett a határ áttöréséhez, később pedig Németország és Európa újraegyesítéséhez.

A történelmet legtöbbször névtelen hősök bátorsága alakítja, az itt lezajlott határáttörésen is néhány ismert és sok névtelen magyar és német ember hősies viselkedése szabott irányt a történelemnek.

Dr. Magas László felelevenítette a történteket, és képet adott az áttörés pillanatairól. A rendezvényen a nagyövetek elsőként vehették kézbe a jubileumi ünnepségsorozat programfüzetét, melyet hamarosan a széles nyilvánosságnak is bemutatnak a szervezők.

A találkozón dr. Fodor Tamás bejelentette: Angela Merkel német kancellár augusztus 19-én várhatóan Sopronba érkezik.

helyitema.hu