Sopron.info.hu

Mestereink – Sai Baba

  2006 szept 15 / #ezo

Mestereink - Sai Baba Ebben a rovatban időről időre olyan neves személyeket mutatunk be nektek, kik nagyon sokat tesznek azért, hogy tisztán és szeretetben élhessünk Önmagunkkal és embertársainkkal. Bhagawan Sri Sathya Sai Baba
1926. november 23-án született. Egész életét Isteniségének megnyilvánulásai jellemzik. Világra jöttét csodálatos események kísérték: születésekor a házban lévő hangszerek maguktól kezdtek játszani.

Később kobrát találtak a takaró alatt, amin újszülöttként feküdt. Már gyermekkorában azonosnak érezte magát minden élőlénnyel, és irtózott attól, hogy tápláléknak szánva, megölik a madarakat és az állatokat. Nem volt hajlandó húst enni. Már négy évesen sokszor a kéregető koldusoknak adta ebédjét. Nem bírta nézni a szenvedést. Határtalan részvétről tett tanúbizonyságot.

Nyolcévesen a korabeli gyerekekből csoportot szervezett Istent dicsőítő dalok éneklésére, és saját szerzeményéből hajanokat (szent dalok) tanított társainak.Kezdetektől fogva csodálatos erők birtokában volt. Istentiszteletek után például egy üres zsákból – prashadot – áldott ételt, édessséget osztott. Előre megjósolt késöbbi eseményeket, különböző tárgyakat teremtett a semmiből.

Mestereink - Sai Baba Hozzátartozói, attól tartva, hogy természetfeletti képességei egy, a testét megszálló gonosz szellemnek tulajdoníthatók, különböző eszközökkel – többek közt fizikai kínzásokkal – igyekeztek kiűzni belőle a vélt szellemet. A kínzásokat és megpróbáltatásokat Baba nyugalommal viselte. E kísérletek során kinyilvánította magáról, hogy Ö az újjászületett Shirdi Sai Baba. Mindaddig a dél-indiai Puttaparthiban nem hallottak Shirdi Sai Babáról, Aki a tőlük 1000 km-re, északnyugatra fekvő Shirdiben élt és tevékenykedett.

14 évesen, 1940. október 20-án kijelentette, hogy többé nem tartozik a családjához, és levetve a magára öltött Maya (illúzió) köntösét, követőihez csatlakozik, hogy beteljesítse Isteni Küldetését. Ezt követően a hívők mind nagyobb és nagyobb számban sereglettek köré. Követői csodák sokaságát láthatták, ami mind boldogságukat és jólétüket szolgálta.

Többek közt, a Chitravathi folyó közelében található egyik tamarind fáról (ma Kalpa Vriksha néven ismert) egymás után szedte, a hívők által kívánt gyümölcsöket. Mindenütt megnyilatkozó erejével segítette híveit.

Mestereink - Sai Baba Gyógyíthatatlan betegségektől szabadította meg őket, és Kegyének jeléül tárgyakat teremtett számukra. Hasonló csodák máig is jellemzőek Swami tevékenységére, és nem csupán Indiában fordulnak elő, hanem a világ minden részén, ahol az emberek Istent keresik. A hívők gyakran lelnek rá Sathya Sai Babában Isten-keresésük beteljesült céljára.

Demuth János
http://ezoterikasopron.uw.hu/