Sopron.info.hu

Mi vagyunk a VOLT!

  2008 jún 19 / #Volt Fesztivál 2008

Július 2-5-ig ismét jelen idő lesz a VOLT. A hazai fesztiválpaletta legkedveltebb és legváltozatosabb vidéki ifjúsági-kulturális rendezvénye számos világsztárt, a hazai zenei élet legjelentősebb képviselőit, műfajok széles tárházát sorakoztatja fel idén is. A soproni Lővér Kemping területén felállított programhelyszíneken 250 zenekar és előadó szórakoztatja majd a nagyérdeműt, de a VOLT fesztivál keretei túlmutatnak a rendezvény területén: VOLT-hoz kapcsolódó programokkal Sopron belvárosában is találkozhat az érdeklődő. A Reneszánsz Év 2008. keretében egy önálló színházi fesztivál is kapcsolódik az idei VOLT-hoz.

Idén 16. alkalommal nyitja meg kapuit a VOLT fesztivál, mely az 1993-as kezdetek óta a legkedveltebb vidéki fesztivállá nőtte ki magát. A kutatások szerint, a Sziget után magasan a második legismertebb fesztivál. Nem beszélve arról, hogy Sopron egyik fontos és népszerű szimbólumává is vált az évek során. Dr. Fodor Tamás, a város polgármestere így ír a VOLT programfüzetének beköszöntőjében: „Az ország más régióiban, de már külföldön is egyre többen és többen emlegetik irigykedve ezt a jelentőssé nőtt eseményt, amelyre mi magunk is nagyon büszkék vagyunk.”

Nemzetközi sztárok

Már megszokott, hogy a VOLT-ra látogatókat fajsúlyos nemzetközi sztárdömping fogadja. A kaliforniai punk legsikeresebb zenekara, az OFFSPRING például július 5-én ad koncertet a soproni fesztivál nagyszínpadán, s ad élőben is ízelítőt a csapat június végén megjelenő lemezanyagából. Sokáig kérdéses volt, hogy a tavalyi világsiker után 2008-ban ismét színpadra lép-e MANU CHAO és csapata. Ma már biztos, hogy július 4-én, pénteken este egy igazán energikus produkcióra számíthatnak a VOLT Fesztivál vendégei. Sokak örömére minden idők legsikeresebb latin hip-hop csapata, a kaliforniai CYPRESS HILL is eljön a Hűség Városába. Szomorú hír, hogy GORAN BREGOVIC sérülése miatt le kellett mondja júliusi koncertjeit. A balkáni virtus azonban nem marad el: jön a SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR, amely ma a legjelentősebb európai fesztiválok keresett „árucikke”. És még mindig világzene: Manu Chao állandó zenésztársa, ROY PACI személye egyértelmű garancia egy igazán lendületes és vidám koncertre. Régóta vár a hazai közönség a DREADZONE dub-reggae-breakbeat-house elemekből építkező, mindent elsöprő élő produkciójára. Már nem kell sokat várni rájuk, hiszen ők is fellépnek a VOLT nyitónapján!

Brit színekben érkezik Sopronba a punk rock nagy generációjának egyik legfontosabb bandája, az EXPLOITED és ugyanezen színpad nemzetközi palettáját gazdagítja majd a svéd CLAWFINGER csapata is, a hazai rockerek színe-java mellett.

A lágyabb dallamok és a VOLT-ra jellemző fesztiválhangulat rajongói számára jó hír, hogy az idei VOLT-on új programmal mutatkozik be a legfinomabb francia csapat, a NOUVELLE VAGUE, és visszatér a garage-műfaj igazán bulis német mestere, FRANK POPP és zenekara is.

Az osztrák zenészpáros, RICHARD DORFMEISTER és RUPERT HUBER választása is a VOLT-ra esett: mindössze néhány európai fesztiválfellépés mellett itt mutatják be a TOSCA élő változatát, melyet Dorfmeister DJ-szettje követ. Valódi csemege a műfaj kedvelői számára a RODNEY HUNTER & LIVE BAND koncertje, melynek keretében a nemrég megjelent új albumot mutatják be az osztrák zenészek.

A nyolcvanas évek hangzásával kokettáló electro-trash műfaj, és persze napjaink tánczenéjének egyik legizgalmasabb és legdivatosabb figurája, a kanadai szupersztár, TIGA is bemutatkozik a soproni közönségnek.

A drum and bass híveit minden éjszaka több nagyágyú örvendezteti majd meg. Roni Size pár éve már emlékezetes szettet celebrált a VOLT-osoknak, idén azonban egy igazi élő, nagyzenekaros produkcióval érkezik a RONI SIZE REPRAZENT, ahogy HIGH CONTRAST, valamint MARKY és STAMINA MC produkciói révén ugyancsak zúzós estékre számíthatunk. Igazán eklektikus műfajkavalkád jellemzi LAYO & BUSHWACKA! munkásságát, teltházas táncparkettre számíthatunk a páros soproni fellépése idején is.

SENOR COCONUT és zenekara a VOLT-os koncert idejére sztárvendégként meghívta maguk mellé LOUIE AUSTEN-t, akivel nemrég közös kislemezt jelentettek meg, és akit tavaly a jelek szerint sikeresen tapsolt vissza a soproni közönség. Azok pedig, akik szeretik a profi zenebohócokat, mindenképp keressék SIRQUS ALFON feldolgozásokat bemutató performance-át.

Exkluzív hazai

Természetesen azok sem fognak csalódni, akik hazai produkciókra kíváncsiak: ők közel 200 Dj és zenekar közül válogathatnak. A legjelentősebb „fesztiválkedvencek” mellett két kuriozummal is kedveskedik vendégeinek a VOLT.

Tizennyolc éve nem láthattuk színpadon, idén azonban két koncerttel is megörvendezteti rajongóit az Ultra Rock Hírügynökség, azaz az URH. Július 5-én a VOLT fesztivál, augusztusban a Sziget Nagyszínpadán hallhatjuk újra az 1980-ban alakult, mindössze fél évig létezett zenekart, mely azonban alapjaiban határozta meg a nyolcvanas években kibontakozó magyar underground szcéna irányvonalát. „Az URH zenéjénél semmi jobbat nem hallottam közép-európai kirándulásom alkalmával”- írta a New Musical Express tudósítója, Chris Bohn 1981. január 17-én. „Vad, felajzó zenét csinálnak, aminek hajtóereje a csodálatos, dühös gitárfutamok által csak alig-alig kordában tartott ritmus. … Életerős zenéjük ugyanúgy hazavágja a hivatalosan támogatott együttesek esetlen rockját, ahogy a punk teremtett tiszta levegőt nálunk pár évvel ezelőtt.” A VOLT-on és a Szigeten tehát újra hallhatjuk az emblematikusnak számító dalokat, az Ismeretlen katonát, a Pokoli aranykort, vagy a Van-e élet a Földön című klasszikusokat és persze a többieket.

Az idei VOLT fesztiválon – az URH mellett – egy másik underground alapzenekart is hallhatunk. A „magyarországi dark wave első számú együttese” írja róla a Magyarock története 2. című hiánypótló mű. A zenekar pedig nem más, mint a 1986-ban alakult F.O. System. A csapat 1991-ben adta búcsúkoncertjét, 2006. február 4-én a Pecsában elevenítette fel a régi számokat, majd ugyanebben az évben – a Cult előtt – a VOLT fesztiválon lépett fel, ahol idén, július 2-án ismét exkluzív koncertet ad a zenekar.

Új helyszínek és újabb fejlesztések

Újabb programhelyszínekkel bővül a VOLT kínálata, míg egyes korábbi színpadok más helyre kerülnek, átalakulnak.

Az MR2 Petőfi Rádió és a Coke közös helyszíne rendkívül változatos programot kínál négy napon át. 11 órakor minden nap reggeli torna nyitja a színpadot, majd Dj-k és zenekarok váltják egymást. Szakmabeliek és a szervezők szerint ez a helyszín nyújtja a legfrissebb kínálatot a VOLT-on. A hazai csapatok közül itt találkozhatunk a Petőfi Rádiónak is köszönhetően országosan befutott “új” csapatok  zömével. Fellép a Brains, a Copy Con, a Kaukázus, a Barabás Lőrinc Eklektric, a Vad Fruttik és Péterfy Bori zenekarával. Szintén itt mutatja be új zenekarát az Anima Sound System énekeseként ismertté vált Németh Juci.

A nemzetközi kínálatból a francia szupersztár, a Nouvelle Vague a pénteki nap vendége lesz, míg a Samsung Arénában koncertező Frank Popp szombat éjszaka Dj-ként is bemutatkozik itt.

A VOLT egyik legnépszerűbb, közel 5000 fő befogadására alkalmas arénája új helyszínre költözik. Az MTV Headbengers Ball Aréna az idei évtől a Nagyszínpadtól távolabb várja a rajongókat, így a két helyszín hangereje nem zavarja egymást. Szükségesnek tűnt a helyváltoztatás, hiszen a legnépszerűbb hazai csapatok (Edda, F.O. System, Beatrice, Moby Dick, Belga, Ossian, Pokolgép, stb.) mellett két nemzetközi rock- és punklegenda is tiszteletét teszi ezen a helyen: a brit Expolited és a svéd-norvég Clawfinger.

Látványos átalakuláson megy át a “mindig teltházas” Samsung Mobile Arena is. A korábbinál nagyobb sátorban klubhangulat várja a vendégeket: hangulatos és kényelmes bútorokkal, esztétikus dekorációs elemekkel.

A VOLT egyik új szponzora, a T-Mobile nyugalmas “oázist” kínál a fesztivál vendégeinek. A T-Mobile Lounge területén naponta déltől hajnalig ambient és jazz Dj-k váltják egymást, míg a résztvevők kényelmes kanapékon, fotelekben pihenhetik ki a fesztivál fáradalmait.

Médiafesztivál a VOLT-on

Sok éves hagyomány, hogy július első hetén az országos média figyelme Sopronra irányul. Az idén se lesz ez másképp.

“Lapzárta után” érkezett a hír: a VOLT Fesztivál szervezői és a Magyar Televízió megállapodást kötött. Ennek értelmében a VOLT-ról, mint kiemelt jelentőségű kulturális eseményről az idei évben is három napon át esténként az m1-en közöl összefoglalókat a Kultúrház.

A budapesti rádiócafé 98.6 és a soproni Corvinus Rádió (FM 104.6) most is “félországos rádióként” kapcsolódik össze. A július 2-án reggel induló adást négy napon át Sopron 100 és Budapest 80 km-es körzetében foghatják a VOLT-ra indulók, vagy az otthonmaradók. A két rádió közös látványstúdiója a VOLT fesztivál központjában épül fel.

Idén először ugyancsak a helyszínről, a Poncichter negyedből közvetíti adását a soproni NAP Rádió, amely a helyszínen beszélgetésekkel és zenével várja a vendégeket.

A VOLT kiemelt médiapartnereként naponta teljes oldalas melléklettel jelentkezik a megyei napilap, a Kisalföld.

Saját színpaddal lesz jelen a VOLT-on a Music Television, amely több napon át közöl összefoglalókat az eseményről, és ugyancsak a helyszínről tudósít Ausztria legnépszerűbb rádióadója, az FM4 is.

A VOLT Fesztiválra Magyarországról és külföldről kétszáznál is több újságíró, közöttük 16 televízió és több tucat rádió képviselője jelezte részvételi szándékát.

Reneszánsz Év – 2008. Sopronban – Színház a VOLT Fesztiválon

A Reneszánsz Év – 2008. keretében a VOLT Fesztivál idén először Sopron belvárosát is birtokba veszi. Két helyszín: a Petőfi Színház és a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ ad otthont a VOLT egyedülálló színházi programjának, amely keretében 8 előadás kerül bemutatásra.

A VOLT Fesztivál történetében már-már hagyománynak számít, hogy a TÁP Színház társulata évente egy-egy nagysikerű színdarabbal és népszerű „egyperceseivel” lepi meg a résztvevőket. Az eddigi gyümölcsöző együttműködés eredményeként idén a fesztivál szervezőinek felkérésére a TÁP Színház négynapos színházi programot állított össze különböző produkciós társulatok, népszerű vagy éppen ígéretes művészek közreműködésével.

Az előadások értékeléséről felkért neves szakmai zsűri gondoskodik: Bárdos Deák Ágnes, efZámbó István, Molnár Gál Péter, Peer Krisztián, Péterfy Bori, Vajdai Vilmos

A Petőfi Színházban és a Liszt Ferenc Kongresszusi és Kulturális Központban zajló programok díjmentesen látogathatók! Helyfoglalás érkezési sorrendben. (A várható nagy érdeklődés miatt a szervezők mindenkit arra kérnek, időben érkezzenek a helyszínre.)

VOLT Pódium – szabadegyetem a CIB Bank Klubszínpadán

Minden nap délután 2-től ismert vendégek tartanak előadást a VOLT Pódiumon. Szerdán Sas István reklámszakember, csütörtökön Tari Annamária pszichológus, pénteken Vámos Miklós, szombaton pedig Réz András érkezik Sopronba. Ugyanezen a helyszínen fél 4-től Fiala János a VOLT fellépőivel beszélget. A riporter vendége lesz Kispál András, Laár András, Hobo és Für Anikó is.

Poncichter Negyed

Soproni borászok mutatkoznak be a Poncichter Negyed hangulatos udvarában. A borvidék borászai közül jelen lesz a Ferenczy Pince, a Karádi Borászat, a Luka Pincészet, a Lővér Pince, a Pfneiszl, a Ráspi és a Taschner Borház. A vendégeket soproni fúvósok és cigányzenészek szórakoztatják.

A VOLT Fesztiválon a folyóbort ugyancsak soproni borpincék biztosítják, így a Bormarketing Szövetség garantálja a nedű kiváló minőségét.

Kiállítás

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ ad otthont efZámbó István és feLugossy László kiállításának.

A két művész közel negyven éve dolgozik már közösen. A hetvenes években részt vettek a szentendrei Vajda Lajos Képzőművészeti Stúdió megszervezésében. A stúdió nyitottsága alapozta meg a társművészetekkel való szoros kapcsolatot, így jött létre a nyolcvanas évek elején egy legendás zenekari formáció: Bizottság együttes néven.

A Bizottság zenekarban Wahorn Andrással közösen, a hagyományos koncertekkel párhuzamosan rengeteg alternatív zenei akciót, performance-ot, audio-vizuális kísérletet aktivizáltak.

A zenekar leállása után egyéni utak kialakítására törekedtek, de a közös szál is tovább épült egy másik szinten. A mai napig közösen szervezik a szentendrei Kis Magyar Performance és Nehézzenei Fesztivált.

A mostani kiállításuk is egy ilyen közös egyéni bemutató.

A kiállítást július 2-án 12 órakor Ligeti Nagy Tamás, az egykori VOLT Magazin és a jelenlegi WAN2 Magazin főszerkesztője nyitja meg.

Jegyárak:

Napijegy elővételben: 5990 Ft, a helyszínen: 6990 Ft
Négynapos bérlet elővételben: 14900 Ft, a helyszínen: 16900 Ft
Kombinált bérlet is váltható (kizárólag elővételben), amely a VOLT Fesztiválra és Balaton Soundra (www.balatonsound.hu) is érvényes. Ára: 29900 Ft.

Jegyek – elővételi áron – július 1-én éjfélig kaphatók! A belépőjegy-vásárlók számára a kemping használata (sátrazás) ingyenes.

Az eseményre elővételben és helyszínen is válthatók jegyek üdülési csekkel és Sodexho Kultúra utalvánnyal is.

A VOLT Fesztivál – sokak kérésére – már július 1-én, este 6-kor megnyitja kapuit a vendégek előtt.