Sopron.info.hu

Mi van a soproni karácsonyfa alatt? Mutatjuk: Széchenyi tér és a Kisvárkerület

  2017 dec 26 / #csak úgy

Sorozatunkban betekintünk Sopron Megyei Jogú Város karácsonyfája alá és kicsomagolva az ajándékdobozokat megismerkedünk azokkal a projektekkel , amelyekkel gazdagodik a közeljövőben a leghűségesebb város. Az első ajándékdobozban a Széchenyi tér illetve a Kisvárkerület teljes megújulását találtuk, amelyekkel látványtervek is illusztrálnak.

A Széchenyi tér a belvárost körülölelő térláncolat legnagyobb eleme, amely egyszerre gyűjtőpont és kiindulópont, városszerkezeti pozícióját tekintve városi tér, használata alapján inkább zöldfelület, park. Az évszázadok során folyamatosan alakult át társadalmi, természeti és kulturális viszonyoknak megfelelően. A tervezés folyamán olyan modern, urbánus felület kialakítását tűzték ki célul, amely tradíciókon alapuló erős identitásával és arculatával a helyi közösséget, gazdaságot, kultúrát szolgáló lakókörnyezet, és egyben turisztikai vonzerővel is bíró városi látványosság lehet. A Széchenyi térre, mint részben burkolt, utakkal átszőtt, teresedésekkel tagolt, de mindenek előtt jelentős mértékben zöld felületre gondolunk, amely átmenetet képez a köztér és a park között, vegyítve e két városi minőség elemeit és előnyeit.

A Széchenyi tér a Várkerületet – részben – körülvevő gyalogoszóna folytatásává válik, így a tér a Várkerület városépítészeti-városszerkezeti egységéhez kapcsolódik. Ez a térkoncepció és közlekedési rendszer természetesen és magától értetődően folytatja tovább a Várkerület közterületein megindult fejlesztés alapkoncepcióját, a gyalogos zónák erősítését a történeti városmag peremén.

A tér északi térfala mentén vegyesforgalmú útszakasz alakul ki süllyesztett szegéllyel. Első rétege a gyalogoszóna egy fasorral, majd vegyes használatú szervízút (gyalogos, gépjármű, kerékpár, áruszállítás, tűzoltó) következik, utána pedig magának a köztér-parknak a széles zónája alkot összefüggő téri egységet. A déli térfal mentén megmarad a járda, majd parkoló-leállósáv jön létre kiemelt szegéllyel, és a kétirányú forgalmú útpálya.

A Széchenyi tér megújítására készített köztér-építészeti tervben alapvető szempont volt, hogy mind formai megjelenésében, mind anyaghasználatban szervesen kapcsolódjon a megújult Várkerülethez. Ezért az ott alkalmazott burkolatok, szegélyek és köztéri bútorok jelennek meg itt is, kiegészítve egyedi, a tér léptékéhez és sajátos használatához illeszkedő elemekkel.

A zöldfelületek szórt elhelyezkedése révén a tér egésze egyfajta átjáró-pihenőhellyé tud válni. A terület gyalogosok számára szinte minden irányba átjárható, bár a főbb gyalogos közlekedési irányok hangsúlyosabbak. A tartózkodásra célpontként szolgáló helyek szinte a teljes területen megtalálhatók, mint ahogy a zöldfelületek szegélye is szinte mindenhol alkalmas üldögélésre, várakozásra. Nagyobb méretű városi játszótér és vízfelület szolgálja majd a soproniak rekreációját.

A terv maximálisan tiszteletben tartja a két meglévő emlékmű (Széchenyi tér és Hűségzászló) dominanciáját, és teret enged a jelenleg pályáztatás alatt álló 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára tervezett emlékműnek is.

A Széchenyi tér átalakítása számokban:

A Kisvárkerület fejújítása során a már átadásra került Várkerület kivitelezése és látványvilága folytatódik, amely burkolatokban és köztéri bútorzatban is megegyezik a jól bevált projekttel. A parkosítás és a zöldfelületetek kialakítása itt is nagy hangsúlyt kap valamint ezen a szakaszon fog folytatódni a kerékpárút kialakítása is, amely majd összeköti a belvárost a Jereván városrésszel.

 

 

forrás ( látványtervek): Hetedik Műterem 


%d blogger ezt szereti: