Sopron.info.hu

Milliárdokat hozó fesztiválok

  2009 jún 23 / #lapszemle

A Sziget szervezői egy sajtótájékoztatón magasztalták a két legnagyobb vidéki rendezvényüket, a soproni VOLT és a zamárdi strandon tartandó Balaton Sound fesztivált.

Csak, hogy érthető legyen mitől is ez az optimizmus: a VOLT-fesztivál 340 millió, míg a Heineken Balaton Sound 420 millió forint adóbevételt hoz az országnak. Durva számok!

A július 1-jén kezdődő, négynapos VOLT-fesztiválra 70-80 ezer nézőt várnak, és idén kiemelt célja, hogy a látogatókkal megismertessék Sopront. Ezért városismereti játékokat terveznek és a Páneurópai Piknik programsorozatba is bekapcsolódnak. A VOLT-fesztiválon 220 hazai és külföldi zenekar fordul meg, köztük olyan nagy nevek, mint Marilyn Manson, a Franz Ferdinand, vagy a Limp Bizkit.

A július 9-én induló Heineken Balaton Sound fesztivállal kapcsolatban elhangzott, hogy elővételben elkeltek a bérletek, a napijegyek viszont még korlátozott számban kaphatók. Mivel Zamárdi környékén már megteltek a szálláshelyek, az északi partról motorcsónak-járatokat indítanak majd a fesztiválra. A Heineken Balaton Soundon mintegy 150 DJ és zenekar lép fel, a fesztivál húzónevei között van Moby, a Kraftwerk, a Röyksopp és a Nouvelle Vague.

A KPMG becslése szerint a VOLT-fesztivállal kapcsolatos 1,28 milliárdos összköltés 670 millió forint GDP-hozzájárulást és 277 millió forint teljes adóbevételt eredményezett 2008-ban. A KPMG számításai szerint a tavalyi Heineken Balaton Sound által generált összes költés mintegy 1,58 milliárd forint volt, ez 816 millió forint GDP-hozzájárulást és 340 millió forint teljes adóbevételt jelentett.

Az idei becslések szerint a Sound 420, a VOLT 340 milliónyi adóbevételt generálhat. Mint ismeretes, a KPMG 2005-ös kutatása szerint a Sziget-fesztivál akkor 1,3 milliárd forintos járulékbevételt hozott az államnak, ami azóta jelentősen növekedett, tehát összességében elmondható, hogy a Sziget Kft. fesztiváljai ma már majd’ 2,5 milliárd adóbevételt jelentenek az országnak.

Forrás: sziget.hu