Sopron.info.hu

Napsütéses VOLT, hatalmas siker…

  2008 júl 07 / #Volt Fesztivál 2008

A tavalyi látogatórekordot tízezerrel írta át az idei VOLT, így hetvenhétezer aktív voltos bulizott a fesztivál négy napján. A fesztivál tizenötéves története során először fordult elő, hogy mindössze tíz percig esett az eső, a vendégek szikrázó napsütésben élvezhették a Lővérek páratlan hangulatát. Magyarország legkedveltebb vidéki fesztiválján kiváló koncerteket hallhattunk: a két fő fellépő, a Manu Chao és az Offspring koncertje egyaránt több mint húszezer vendéget vonzott a Nagyszínpad elé. A rendőrség és a VOLT biztonsági szolgálata tájékoztatása szerint nézőcsúcs ellenére a négy nap alatt egyetlen rendbontás sem történt a helyszínen és Sopron belvárosában.

Rekorddöntő VOLTon vagyunk túl: a Lővér kemping még sosem látott ennyi látogatót, mint az idei fesztiválon. Két olyan nap is volt, hogy majdnem ki kellett tenni a “megtelt” táblát: pénteken és szombaton több mint 23 ezren voltak kíváncsiak a Manu Chao és az Offspring koncertjére. Ez a szám magasabb, mint a 2007-es teltházas napon, a megnövelt terület azonban alkalmasnak bizonyult a közönség befogadására.

Az Offspring koncertje idején a legnagyobb fesztiválokat idéző feladatot adott a biztonsági szolgálat munkatársai számára a színpad előtti hatalmas tömeg kezelése. A hazai- és külföldi sztárok egyaránt elégedetten nyilatkoztak az idei VOLT-ról. Manu Chao és csapata a koncert után hajnal 4-ig bulizott a színfalak mögött, Roni Size pedig egyenesen a világ legjobb hangulatú fesztiváljaként aposztrofálta a VOLT-ot. A Reneszánsz Év keretében Sopron belvárosa adott otthont négy nap alatt nyolc színházi előadásnak, amelyek kivétel nélkül teltházzal zajlottak.

Az idei évben a korábbinál jóval többen, közel hatezren jöttek a VOLT-ra a határokon túlról is: elsősorban az osztrákok körében volt népszerű a program, de számos turistabusz és lakóautó érkezett Németországból, Hollandiából, Szlovákiából és távolabbi országokból is. A szervezők és a közönség örömére tizenöt év óta először fordult elő, hogy a koncerteket szikrázó napsütésben élvezhették a fesztiválozók.

A rendőrség és a VOLT biztonsági szolgálatának beszámolója szerint a fesztivál területén és a városban – néhány sátorlopáson túl – említésre érdemes esemény, rendbontás nem történt. A VOLT második napján a rendőrség néhány óra alatt lefülelt egy belépőjegy- (karszalag) hamisító társaságot, ők az őrszobán töltötték az éjszakát, ellenük eljárás indul.

Bár a fesztivál 10 színpadának hangereje természetesen sok helyütt hallható volt a városban, az esemény panaszvonalára 4 nap alatt mindössze 5 telefonhívás érkezett. Úgy tűnik, Sopron lakói nemcsak toleránsak a fesztivállal kapcsolatban, de megértették azt is, mekkora hasznot hoz a városnak ez az átlagosnál jóval forgalmasabb néhány nap.

Beszédesek a VOLT-hoz kapcsolódó számadatok is: amíg a kempingben lakók reggelente közel 2000 db kakaóscsigát fogyasztottak el, minden eddiginél több, közel 200.000 korsó sör fogyott az esemény alatt. A folyamatosan tisztán tartott helyszínen szelektív hulladékgyűjtés folyt, 700 köbméter hulladékot válogattak szét a területen. Sopronban és környéként minden szálláshely megtelt.

A szervezők néhány nappal ezelőtt jelentették be: újabb szerződést írtak alá a fesztiválnak otthont adó kemping tulajdonosával, így biztosra vehető, hogy még jó néhány évig ugyanitt élvezhetjük Magyarország legjelentősebb vidéki fesztiválját. A fesztivál szlogenje pedig továbbra is változatlan: Mindenütt jó, de legjobb Sopron!