Sopron.info.hu

Nem a magyar futballistákkal van a gond

  2007 márc 16 / #lapszemle

Nem a magyar futballistákkal van a gondKét Magyar Kupa-győzelem, egy-egy bajnoki és Szuperkupa-elsőség. Mindezt két éven belül, két csapat kispadján érte el Pintér Attila. Ennek ellenére jelenleg nincs állása az elmúlt évek legsikeresebb hazai futballedzőjének. Véleménye szerint a hazai foci nem a labdarúgók miatt tart ott, ahol, míg a válogatottról nincs véleménye, mert válogatott sincs.

Pintér Attila az elmúlt évek legsikeresebb hazai futballedzője: bajnoki címet, Magyar Kupát és a Szuperkupát nyert a Ferencvárossal, majd miután elküldték a zöld-fehérektől, a Sopron együttesével is megnyerte a kupát, éppen a Ferencvárost legyőzve a döntőben. Ennek ellenére 2005 nyarán a Sopronba érkező új befektető, Vízer László Máriusz már nem vele képzelte el a munkát. Ezt követően a Vasas kispadjára ült le, és hiába kieső helyen végeztt a bajnokság végén az együttes, a Magyar Kupában a döntőbe jutott, igaz ezúttal büntetőkkel alulmaradt az FC Fehérvárral szemben.

Mivel foglalkozik jelenleg?

Nem a magyar futballistákkal van a gondSokat foglalkozom a futballal, hiszen ehhez értek, ebben éltem le az életem. Meccseket elemzek felvételről, külföldi kapcsolataim révén külföldön meccsekre, edzésekre járok és az ott látott dolgokat tanulmányozom. Ezen kívül a televízióban közvetített hazai és nemzetközi találkozókat elemzem ki.

Itthon nem is jár meccsre?

A hazai találkozókra félve megyek ki, nehogy azt gondolják, valakinek a helyére pályázom. Ellenben alacsonyabb osztályú találkozókra szívesen járok és látom sok a tehetség, csak az edzőkön múlik, mi lesz belőlük.

Az eredményei alapján az elmúlt évek legeredményesebb magyar szakembere. Miért nincs jelenleg csapata?

Mert nem kaptam ajánlatot.

Miért?

Erre nem nekem kell válaszolni.

Az eredmények igazolják, mégis sokan lázadoztak a módszerei ellen. Miért?

Egy labdarúgónak huszonnégy órán keresztűl labdarúgónak kell lennie. Az öltözőben, a pályán és azon kívül. Nálam rend, fegyelem, munka van. Úgy érzem, ennél bővebben nem kell elmondanom, mit várok el egy játékostól. Én azt szeretném, a magyar foci ne olyan legyen, mint most. Én minden játékossal szemben megkövetelem a fegyelmet, nálam ne a játékos mondja meg, mi legyen az edzésen, ellenben minél jobban és minél többet tegyen az eredményért.

A játékos Pintér Attila hogyan viszonyult volna az edző Pintér Attilához?

Játékosként is azokat tiszteltem, akik megmondták az igazat a szemembe, nem kerteltek. Felnéztem azokra, akik teljes odaadással végezték a munkájukat. A kérdésre válaszolva csak azt tudom mondani: jól kijöttünk volna.

Az előző kérdéshez kapcsolódva: milyen karriert futhatott volna be játékosként, ha akkor egy Pintér az edzője?

Voltak nekem Pintér Attilához hasonló edzőim, például Verebes József. Ugyanakkor úgy érzem játékosként mindent elértem, amit el lehetett az én tehetségemmel.

Mit jelentett és mit jelent jelenleg Önnek az a szó: Fradi?

A három e betűt. Erkölcs, erő, egyetértés.

Mi a véleménye így utólag a Ferencvárostól való elküldéséről?

Nagyon csalódott vagyok, nagy csalódás ért, hiszen elvégeztem a munkám. Mindent megnyertem a csapattal amit lehetett, és mégis tisztességtelenül kirúgtak.

Kiben csalódott jobban? A játékosokban vagy a vezetésben?

A vezetőkben, vezetőben, mert nem mert elém állni és elmondani az igazat, hiszen amilyen indokkal felállítottak, szemenszedett hazugság volt.

Lesz még a Ferencváros edzője?

Fiatalember vagyok, és az élet útjai kiszámíthatatlanok. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a három e betű újra domináljon és ha szükség van rám, akkor szívesen.

Voltak, vannak megkeresései?

Voltak is, meg nem is.

Mit mér fel először egy megkeresés alkalmával?

Amit én vallok és hiszek. Rend, fegyelem, munka legyen és ebben partner-e az egyesület.

Mi a véleménye a válogatottról és úgy általában a magyar futballról, futballistákról?

Nem a magyar futballistákkal van a gond ezt be is bizonyítottuk több helyen Antók Zoltán úrral. Könnyű mindent a játékosokra fogni, de nem ő bennük van a baj.

Hanem?

Gondoljon mindenki, amit akar.

Válogatott?

Jelenleg nincs kialakult válogatott, ezért nincs is róla véleményem. Majd ha kialakul egy válogatott, akkor bennem is lesz egy kép, és akkor szívesen elmondom

Van edzői példaképe?

Verebes József mindenképp, véleményem szerint ő nagyon sokat tud erről a szakmáról. Külföldről pedig Guus Hiddink, aki ugyan nem szerepel sokat, mégis ahol megjelenik, rend, fegyelem, munka van, és ezt lehet látni a csapatán is.

Külföldről nem keresték?

Régebben voltak megkereséseim, de nem bántam meg, hogy maradtam. Itthon mindent megnyertem, amit lehet. Fiatalon is itthon szerettem volna kamatoztatni amit tudok. Sopronban sem előtte, sem azóta nem volt olyan magas a nézőszám mint az én időmben, míg a Fradinál akik kijártak, láthatták, ha a játék nem is volt mindig hibátlan, a játékosok küzdöttek a Fradiért. Ugyanakkor nálunk a 30 éves játékost is meg kell tanítani rendszerben futballozni és ez nekem sikerült is. Ahol eddig edzősködtem, a játékosok 80-90 százaléka vevő volt a felfogásomra. Azokat pedig, akiket emiatt elkellett küldeni, őszintén sajnálom.

Szidor

forrás: index.hu