Sopron.info.hu

Nem felejtünk Salamanca!

  2009 ápr 09 / #lapszemle

Fiatal csapatunk megállta a helyét a FINAL4 sztár klubjai között is, emlékezetes pár nappal megajándékozva a honi kosárlabda társadalmat. Székely Norbert vezetõedzõnket kérdeztük azokról az élményekrõl, tapasztalatokról, melyet Salamanca nyújtott.

Hogyan élted meg elsõ FINAL4-od?

Mindannyiunknak felejthetetlen élményt nyújtott ez a pár nap! Olyan varázslatos közeg vette körül a rendezvényt Salamancában, mely tényleg a kosárlabda ünnepévé tette a négyes döntõt. Ennek itt volt a helye, itt kellett rendezni! Ritkán alakul ki nõi kosárlabda rendezvényeken ilyen lebilincselõ közeg.

Fantasztikus közönség, hibátlan rendezés, kiválóan felkészített csapatok. Sokat profitálhatunk abból, hogy itt voltunk, és úgy érzem teljesítményünkkel tovább öregbítettük a város és a klub hírnevét!

A negyedik helyen zártunk. Ez a realitás?

Természetesen minden mérkõzésnek úgy állunk neki, hogy gyõzni akarunk, ennek is köszönhetjük azt hogy eljutottunk ilyen magasságokba, de úgy gondolom, ez a realitás. Talán az elõdöntõben lehetett volna esélyünk gyõzelemre, de el kell ismerni, hogy a hazai pálya minden elõnyét élvezõ Salamanca megérdemelten jutott a döntõbe.

Ebben a közegben, ezt a meccset reálisan nézve nem lehetett megnyerni, talán egy semleges pályán nagyobb esélyünk lett volna. Fantasztikus volt látni a két orosz együttest, mely kiemelkedett az Euroliga mezõnyébõl. Ezzel együtt nem tartom jónak, ha erre halad az európai kosárlabda. A tradícióknak inkább a Salamanca és a mi játékunk felelt meg. A más dimenziót képviselõ oroszoknál tengerentúli sztárok vitték a prímet, háttérbe szorítva a csapatjátékot.

Miben mutatkozott elsõsorban különbség?

Fizikailag nem tudtunk dominálni. Taktikailag és képzettségben felvettük a versenyt, de gyorsaságban és erõben nagy különbség mutatkozott. Különösen a végrehajtási gyorsaságban. Lehet, hogy adott dolgokat mi is meg tudtunk volna csinálni, de a végrehajtási sebességünk elmaradt tõlük.

Mi lehet a recept erre?

Minél többet kell együtt játszani, gyakorolni, technikai jellegû képzéseket tartani. Az így kialakuló kohézió, dinamika jó alapot biztosíthat a megfelelõ döntések meghozásához éles helyzetekben. Erre a verseny idõszakban kevesebb idõ jut, de akkor is kell rá lehetõséget találni, nemcsak a felkészülés során.

Maradt benned hiányérzet?

Az egész Euroliga szezonunkat, mind a 17 mérkõzésével együtt nézve, nem! Voltak jobb és rosszabb mérkõzéseink, de ezek kiegyenlítik egymást egy hosszú szezon során. A Bourges elleni negyeddöntõben voltunk a legjobb formában. Attól a mostani elmaradt, de a felépített mechanizmusaink ezúttal is mûködtek. Teljesítményünket az is befolyásolta, hogy ilyen egyedi légkörben még nem mozogtak a lányok, nem voltak ilyen irányú tapasztalataink.

Mit adott neked személy szerint a FINAL4?

Minden edzõnek fontos tapasztalatokat nyújt. Egyik oldalról megerõsített, hogy jó úton járunk, másik szemszögbõl viszont elszomorított, mert a két kiemelkedõ orosz csapatnál az egyénis képességek érvényesültek. Más újdonságot a szezon többi részéhez képest nem hozott. A FINAL4 is bizonyította, hogy óriási különbség van az elsõ kettõ, és a 6-7. csapat között is.

Lehet ezeket a különbségeket ellensúlyozni? Vagy belterjessé válik a FINAL4?

Nehéz megmondani mi lesz a vége ennek a folyamatnak. Hatalmas gazdasági harc van a milliárdos klubok között, melyet a FIBA remélhetõleg normális mederbe tud majd terelni a tervezett szabály módosításokkal. Gondolok itt elsõsorban az európai játékosok védelmére.

Jövõre is FINAL4?

Nem ez a realitás, de még csak nem is az, hogy két évente ott lehetünk a legjobb négy között. Csapatunk valahol a 7-14. hely között, a középmezõny felsõ részében foglal helyet. Hol elõbbre, hol kicsit hátrébb fogunk végezni, és egyszer-egyszer eljuthatunk ilyen magasságokba is, ha sok összetevõ szerencsésen alakul.

Mindenesetre nemcsak magunknak, hanem egy egész városnak, országnak okoztatok örök élményt.

Nagy összetartás alakult ki a soproni kosárlabda társadalmon belül. Rengeteg szeretetet, elismerést, minõségi szurkolást kaptunk! Itt, a FINAL4-on is végig mellettünk álltak szurkolóink, mely erõt ad újabb nagy célok kitûzéséhez! Igazi közösség a mienk, mely Salamancában is nagy elismerést vívott ki magának!

wb-sopron.com