Sopron.info.hu

Nem nyílhatnak új játéktermek Sopronban

  2011 máj 02 / #helyi

Nem nyílhat új játék- és kártyaterem Sopron belvárosában, s ha valamelyik meglévőnek új tulajdonosa lenne, az nem kaphat szakhatósági hozzájárulást a működéshez; az erről szóló önkormányzati rendeletet csütörtökön fogadta el a megyei jogú város közgyűlése.

“A játéktermek feltétel nélküli szaporodásának megállítása közös érdekünk, hiszen annak nemkívánatos hatásai ismertek” – áll az előterjesztésben, amely szerint most mintegy hetven játékterem működik a városban. Egy felmérés szerint Magyarországon 100 ezer fölött van a játékgépfüggők száma, a játéktermek rendszeres látogatói gyakran egész családjukat anyagi és lelki válságba sodorják – írták.

Hangsúlyozták: Sopron történelmi belvárosa turisztikai, kulturális, várostörténeti szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, valamint itt működik az oktatási intézmények többsége. Ezért a helyi közösségi érdek megköveteli a városmag megóvását “a közbiztonság, a közerkölcs, a jóérzés, és a belváros nyugalmának megőrzése” alapján. A kihirdetés után életbe lépő rendelet a már működő játéktermeket nem érinti, így azok szerzett jogai nem sérülnek. Amennyiben az üzemeltető személyében változás következik be, az új üzemeltetőnek már nem adható ki hozzájáruló szakhatósági állásfoglalás a rendelet mellékletében meghatározott területre.

hvg.hu