Sopron.info.hu

Nyalni jó

  2008 jún 03 / #csak úgy

Nyalni jóNem mindegy viszont a minőség és a mennyiség. Mélyhűtött multi bolti, házi, vagy fagyizóban árusított nyalánkság? Ez a NAGY kérdés. Mélyhűtött fagyiból kismillió íz és márka létezik. Mindegyik tele van E – vel és társaival, de ki figyeli ezt rajtam kívül? Finom legyen ez a lényeg.

Az eredeti csokiknak, rudiknak jéghideg változatuk is létezik már, amik szerintem elég közkedveltek. Bevallom a sport szeletest és a kókuszost kipróbáltam, fincsi. A jól bevált tölcséres kornettónak nehéz ellenállni. Árban ez a fagyi elfogadhatónak mondható. A pálcás, bajusz nélküli magnum a másik közkedvelt márka, amit volt már, hogy hatszáz Ft – ért akartak vesztegetni… Na nem… Meg amúgy sem.

Sopronban több fagyizó is működik, szerencsére évek óta nem zárt be egy sem közülük. A Szt. György utcai kapri megszűnését mindenki sajnálta, fagyi kelyheik mesébe illőek voltak! Maradt a Jereván vagy a Lővérek. Azóta is meg van osztva a fagyizó tábor, valaki a ‘hegyekbe’ valaki a ‘telepre’ megy gombócot nyalni. Természetesen lehet máshol is fagyit kapni a városban. Gyermekkoromban mindig a Jereváni híres fagyizóba mentünk. Aztán felbukkant egy osztrák káfféhauz, vele együtt a csokis sacher fagyi csodájuk, na azóta ez a Numero uno ízlelőbimbóimnak!

Valami csoda!

A mákjuk sem rossz és náluk még pisztáciát is el lehet csípni! Vannak krémfagyis kapris gépek a városban, amik jók, csak gyorsan olvadnak. Van olyan fagyizó is, amit egy próba után inkább kerülök.

A fagyi akkor jó minél tovább tart így ízét is tovább élvezhetjük. Jobb, ha egyszerre három gombócot kérünk, esetleg egy adag tejszínhabot is rákanyaríthat a ‘Bagaméri’.

Otthon is hamar készíthetünk fagyit, sokszor még gép sem kell hozzá, csak szörp meg víz. Itt a szezon, vigyázz, kész, nyalj!