Sopron.info.hu

Nyerő huszonegyes, azaz hoztuk a kötelezőt

  2010 febr 06 / #sport

Elősző
Pojbics Szabolcs és Gombás Gábor, valamint Molnár Bandi kalauzolta a többieket a tarjáni csarnok labirintusában. “Pojek” és “Gomba” még tavaly, a SMAFC játékosaként járt itt, Bandi pedig korábban a válogatottal. Edzőnk, Meszlényi Róbert viszont – s nyilván ezzel nem volt egyedül – most látogatott életében először a nógrádi megyeszékhelyre.

Jó háromnegyed órával a meccs előtt kedélyesen beszélgetett P. J. a tarjániak most debütáló, korábban a Harleem Globetrotters világjáró cirkuszában is megforduló irányítójával, Eddy Barlow-val. “Földik”, mindketten houstoniak, és ugyanabba a középiskolába jártak – szülővárosuktól elég messze, Salgótarjánban futottak össze. Nemcsak Barlow, hanem hazai környezetben a tarjániak új edzője, Déri Csaba is most debütált.

A hazaiak egyébkén hosszú idő után – szokásuk ez ellenünk – gyakorlatilag komplett kerettel álltak fel, Barlow mellett játékra jelentekezett két sérülésből felépüt tarjáni kosaras, a bosnyák center Bajramovics, valamint Vavra András.

A bemutatás mindnesetre “amerikás” volt, elsötétült a játéktér, s fénycsóva követte a pályára befutó játékosokat. A tarjáni B-közép tagjai előtt mindenesetre le a kalappal, hiába nyert csak egy meccset az SKSE, a hatalmas lelkesedéssel, s hangerővel bíztatták kedvenceiket.

A félidő hajrája a miénk volt
Bandi egy tőle szokatlan akcióval, támadó lepattanót visszapöcizve kosár plusz büntetős akcióval megszerezte a vezetést, ám Sirutavicius egy olyan akció végén, amely előtt a hazaiak kétszer is visszaszerezték a lepattanót a mi palánkunk alatt triplával egyenlített. Újabb bő perc elteltével Donta dobott triplát, szerencsénkre az ideges hazaiak közben nem egy létszámfölényes helyzetet elrontottak.

A folytatásban is szinte csak triplákból születtek pontok, ott Hartvich, tőlünk David talált be távolról. A negyed közepén Matt pontos középtávoli dobásaival tartottuk szűk előnyünket. A negyed hajrájában Barlow duplájával és Bajramovics triplájáva lforítottaka hazaiak, ám a negyed végén Donta betörés utáni kosarával végül mi zártuk előnnyel a negyedet. (17-18)

Szöszi ügyes gyors akció végén szerzett duplájára Sirutavicius felelt, majd megkapta harmadik hibáját.Mindkét oldalon több büntető maradt ki, majd Szöszi egy triplát is bevágot, de Barlow révén tapadt csapatunkra a Salgótarján. Újabb létszámfölényes helyzetet rontott el az SKSE, David triplával büntetett, egál helyett lett 5 pont ide, Déri pedig időt kért.

Utána Bandi hármasával nőtt az előny, majd “Gomba” is villant egy lepattanó után, 10 ponttal elléptünk a negyed közepén. A hazaiakat Vavra próbálta versenyben tartani, ám Gombás triplával hiúsította meg a hazai felzárkózást, majd Bandi hármasa után 15-re nőtt az előny. A félidőhajrájban egyértelműen a mi akaratunk érvényesült, andi vezetésével tetemes előnyre tettünk szert. (28-46)

Rövid hullámvölgy, biztos győzelem
A nagy előny birtokában kicsit “bent maradtunk” az öltözőben amásodik félidő elején, a Salgótarján 7-0-lalkezdte a második félidőt, Donta törte meg a lendületüket szép betörés utáni középtávoli kosárral. Vavra “sarabolta le” Bandit, aki kihagyta a sportszerűtlen hibáért járó büntetőket, a támadásnál pedig eladták alabdát a fiúk, érthető volt Robi időkérése.

Ezt követően Bandi majd Szöszi közeli dupláival ismét 15 pontra nőtt előnyünk., amikor Matt megkapta a harmadik hibáját.Donta és Barlow kakakskodott kicsit, s a roppant alacsony színvonalú szakasz hajrájban ez volt az egyetlen említésreméltó esemény. (42-58)

David passzát Szabó Szöszi húzta a gyűrűbe, látványosan kezdtük a záró szakaszt,majd Szabó újabb duplájával-amelyért nagyon megharcolt – kerek 20 pontra nőtt az előny. P. J. is megszerezte első kosarát, Rafi pedig blokkolta Bajramovics dobását, felcsattant az elégedetlenség hangja a hazai táborból. . A meccs végén pár percig egyszerre volt fent csapatunkban a három amerikai kisember. Eldőlt a meccs, hoztuk a kötelezőt, s csapatunk, annyit adottki magából,amennyire a biztos győzelemhez szükség volt. Szerdán a Nyíregyháza elleni MK-meccsen, majd egy hét múlva a Kaposvár elleni hazai bajnokin ennél – főleg támadásban – jóval többre lesz szükség.

Déri Csaba: – Az első félidőben sok támadó lepattanót szerzett a Sopron, mi pedig nagyon gyengén dobtunk. Szünet után, mint Körmenden, most is jól küzdöttünk, de ez kevés.

Meszlényi Róbert:- Az első félidőben eldöntöttük a meccset, remekül védekeztünk és támadunk ekkor. Szünet után a sok cserétől kicsit kaotikus lett a játék, de a védekezés stabil maradt, így biztosan nyertünk.

Salgótarjáni KSE – Soproni KC 55-76 (17-18, 11-28, 14-12, 13-18)

Salgótarján, 800 néző. V: Hartyáni, Pozsonyi, Jakab.

SKSE: BARLOW 11/3 , Sirutavicius 15/9, Gorszkij 6 , Hartvich 6/6, Vavra 10. Cs: Gaál 2, Bajramovic 5/3s, Sebők.

Sopron: Richardson 9/3, Brooks 9/9, MOLNÁR 19/6, SZABÓ 14/3, KNIGHT 11. Cs: Pojbics, Couisnard 5/3, Keresztes 4, GOMBÁS 5/3.

sakc.hu