Sopron.info.hu

Oliva étterem, Café, Panzió

  2007 máj 10 / #gasztro

Oliva étterem, Café, PanzióOliva étterem, Café, Panzió
H-8200 Veszprém, Buhim u. 14-16
Tel: +36/88-51-900
Email:oliva@oliva.hu
http://www.oliva.hu/

Nagyon- nagyon régen szerettem volna már eljutni Veszprémbe, az Oliva étterembe. Az esélyeim nem is voltak rosszak, mivel testvérem és családja, éppen ebben a gyönyörű városban lakik, és régóta hitegettek azzal, hogy egyszer majd meghívnak ebbe az étteremben. 2000, októberében nyitotta meg kapuit, és nekem akkor vált érdekessé, amikor meghallottam, hogy Jamie Oliver vendégszakácsként, egy egész hétig ezen a helyen főzött. Na ekkor gondoltam, hogy ide mindenképpen el kell jutnom! És azóta már többször is meglestem az étlapjukat az Interneten, meg tömérdek nagyon jó kritikát olvastam róluk. ( http://medwe.hu/ettermek/624oliva/ )

Oliva étterem, Café, PanzióMindenesetre jó pár évnek el kellett telnie eddig az időpontig, amikor végre betehettem a lábamat ebbe az általam gondolatban már csillagos ötösre értékelt ’kocsmába’.
Az objektum Veszprém belvárosában található, (amúgy Veszprémet mindenkinek melegen ajánlom, gyönyörű város sok-sok látnivalóval, iszonyat jó hangulattal, na és itt található a vidék legjobb étterme a Villa Medichi, még ide is el kell jönnöm!)), egy gyönyörű házban. A kapun belépve egy óriási vendégkertben találtuk magunk, ahol, ha az idő engedi szaftos húsokat és porhanyós halakat grilleznek, a népes publikumnak. Nekem nagyon tetszett, csak hát a hidegre fordult időjárásban nem lett volna szerencsés ezen a gyönyörű teraszon üldögélni. Az étterem belseje is nagyon tetszetős, sőt igényes.

A felszolgáló azonnal az asztalhoz kíséri a népes kis társaságunkat, és a hölgyeknek készségesen segít levenni a kabátjukat. Kedves, valahogy egyszerre közvetlen és mégis távolságtartó. Nem rohan le minket a szokásos kérdéssel, hogy mit is kérünk inni, hanem szépen kiosztja az étlapokat, természetesen kinyitva és először a lányoknak. A bort én rendelem, (sajna nem emlékszem pontosan, de azt hiszem szemeltrizling és vylyan rozé volt ismét soron) felszolgálónk tolakodás nélkül segít, információt nyújt, majd bemutat egy tökéletes borszervizt. Az étlap csöppet sem kicsi de tele van jobbnál jobb kreációkkal, amiktől természetesen egyből megindul a nyálképződésem. Zöldséges csirkehúsos penne tészta, édes chilivel és reszelt sajttal 1850, Libacomb, omlósra sütve, párolt káposztával és libatöpörtyűs galuskával 2190, vagy Roston sült bárány steak bacon chipszel ánizsos szósszal, parajos papardelle tésztával 2890! Nehéz választás nem mondom!

Előételnek Feketekagylós spagetti, parajjal és kapribogyóval, mestermű! A szomszédaim levest kérnek, a hagymaleves egy nulla, nem is merném hagymalevesnek nevezni, na mindegy! A húsleves elfogadható de semmi extra! Főételnek Fokhagymás borjúmáj, mangalica szalonnával, lyoni hagymával és grillezett zöldségekkel 2190 . Imádom a borjúmájat ( meg a minden májat), és amúgy elég buktatós feladat a szakács számára, mert ha sokáig süti kemény lesz, ha meg nem eléggé, akkor a tányéromra folyik ki a vér belőle, miután megvágom. Ez most jól sikerült, igazán nagy élvezettel fogyasztottam, a sült zöldséget már nem annyira! Egyáltalán nem volt ropogós, se nem ízletes, és pirított krumpli darabokkal volt teli, ugyan úgy, mint mind később kiderült, partnereim majd minden körete! Kóstoltam még a fokhagymás fogast, 1890 ami szerintem nem fogas volt, és a fokhagymától sem lett büdös a leheletem! Az unokahugim barátja pangasius filét1990 (távolkeleti, édesvízi harcsa, csodálatos fehér hússal) wok-ban készült zöldségekkel, ami teljesen ugyan az a zöldség volt krumplival, mint az enyém. No comment! Tesóm, Rozé kacsamellet 1980 evett, gyömbéres meggyszósszal, és burgonyafánkkal. Első rangú munka volt kitűnő ízekkel.

Én azért nagyot csalódtam, de várt még ránk a desszert és nagyon drukkoltam hogy jó legyen. Majdnem megfeledkeztem a felszolgálásról, talán, azért mert semmi kivetni valót nem találtam, sőt! Megjött a desszert és megmentette a Titanicot a süllyedéstől! Csokoládé bomba 890, ez egy muffin szerűség, közepén forró, folyékony csokival, isteni volt, imádtam! Jutott még a fahéjas almás rétesből, tojáslikőrrel és fagyival!

Összességében nem volt ez egy rossz este, csak talán megint magasra emeltem a mércét, bár ha jobban belegondolok, voltak itt azért megbocsáthatatlan bűnök! Azt minden esetre le kel szögezni, hogy a kiszolgálás hibátlan volt, az ételeknél hol a mennyországot, hol meg a poklot ismertük meg ! Jövök még ide is, mert szerintem megérdemelnek még egy esélyt!( Ez elég nagyképű volt, bocs) Ha erre jártok, azért próbáljátok ki, tényleg merem ajánlani!

Értékelés

Parkolás, bejárat: 8
Építészet dekoráció: 8
Mosdók, tisztaság, rend:8
étlap, itallap: 8
étel minősége, tálalás: 7
italkínálat, minőség, szervírozás: 9
ár-érték arány? 7
felszolgálás minősége, szakszerűsége: 9
borlap, borkínálat, kínálás: 8
konyha gyorsasága: 7

Összpontszám: 79

Torkos Zerge