Sopron.info.hu

Ördöghal filé citrusos kuszkusszal, édeskömény salátával és sáfrányhabbal

  2008 febr 16 / #gasztro

Ördöghal filé citrusos kuszkusszal, édeskömény salátával és sáfrányhabbalAz ördöghalat lebőrözöm, majd kifilézem és letisztítom. Az édesköményt szeletelőgéppel vékony szeletekre vágom, forrásba lévő sós, citromleves vízben blanzsírozom majd jeges vízben sokkolom, úgy hogy még finom ropogós maradjon. A lecsöpögtetett édesköményt narancslével, felöntöm, és ízesítem, zöld citrom levével, sóval, borssal, és kevés cukorral.

A kuszkusz mennyiségével megegyező narancslét felforralok, fűszerezem ras el hanouttal, sóval, borssal, és egy kevés sáfránnyal. Belekeverem a kuszkuszt, majd vajat, meg olívaolajat adok hozzá. A tűzről lehúzva megvárom, míg megdagad, majd húsvillával meglazítom.

A sáfrányhabhoz fele-fele arányban felfőzök halfoodot és tejet, sóval, borssal, homárvajjal, citromos olajjal, na és persze sáfránnyal megbolondítom. A halszeletemet megpirítom olívaolajon, majd vajat adok hozzá, amihez zúzott foghagymát és friss kakukkfüvet szórók, aztán felöntöm narancslével és fehérborral.

Sózom, borsozom, és pár csepp zöldcitromlével fűszerezem. Beforralom, míg a vaj és narancslé-fehérbor keverék, sűrű szaftot alkot. Aztán a sütőbe százharminc fokon puhára párolom. A sütőből kivéve hatvan fokos helyen negyed órát pihentetem.

Tálaláskor a halat a kuszkusz tetejére helyezem, meglocsolom a kakukkfüves szaftjával, mellé teszem a langyos édeskömény salátát, amibe narancsfilét keverek, majd rácsorgatom, a felhabosított sáfrányszószomat.