Sopron.info.hu

Oscar 2010: Nagyot bukott az Avatar!

  2010 márc 09 / #mozimánia

A 82. Oscar-díj kiosztást örökre megjegyzi a világ, hiszen egy kis film és annak rendezője, egy nő diadalmaskodott, először a történelem során.

Talán még soha nem övezte akkora izgalom az Oscar-gálát, mint idén, hiszen a kis független filmek és a nagy hollywoodi megaprodukciók feszültek egymásnak. A legérdekesebb párharc pedig az egykori házastársak, Kathryn Bigelow és James Cameron között alakult ki.

Az előzetes tippekkel ellentétben azonban nem a pénz osztotta a díjakat, így  A bombák földjén a kilenc jelöléséből hatot meg is kapott. Többek közt az év alkotásának és rendezőjének járót. Vagyis a történelem során először egy nő lett megkoronázva a direktoroknál. Cameron mester pedig álmosollyal az arcán, és három technikai szoborral mehetett haza. No meg a gondolattal, hogy a volt asszony agyonverte a szakma krémje előtt.

Persze nem is az Akadémia díjkiosztója lett volna, ha nem csalnak el egy győzelmet. Sean Penn után szabadon idén Sandra Bullock örülhetett Meryl Streep helyett. Így szombaton ő lett az Arany Málnán a legrosszabb, vasárnap az Oscaron a legjobb színésznő. Nagy meglepetést már csak a külföldi filmek versenye hozott, és az Egek ura óriási buktája. George Clooney-ék mind a hat lehetőségüket kihagyták. Amit az eléggé kapatosan érkező szépfiú nehezen is tudott eltitkolni. Valamint a Becstelen Brigantyk is csak egyszer lett győztesként kihirdetve. Vagyis az Avatar még elviselhetően teljesített.

A többi kategória papírformának megfelelően alakult.  Mo’Nique (Precious) és Christoph Waltz (A becstelen Brigantyk) lettek a legjobb mellékszereplők, a Fel kapta az animációs filmek és a zene díját. Jeff Bridgest pedig megkoronázták végre, ötödik nominációja alakalmából.

A showt azonban csak a végkifejlet mentette meg. Steve Martin és Alec Baldwin viccei ugyanis legtöbbször zátonyra futottak, pedig elég jól indították az estét. A későbbiekben viszont csak a komikus improvizált sziporkái sültek el jól. A tavalyi Hugh Jackman musical parádéhoz képest idén unalom volt a műsor.

A nyertesek teljes listája:

Legjobb film: A bombák földjén

Legjobb rendező: Kathryn Bigelow (A bombák földjén)

Legjobb női főszereplő: Sandra Bullock (The Blind Side)

Legjobb férfi főszereplő: Jeff Bridges (Crazy Heart)

Legjobb idegen nyelvű film: El secreto de sus ojos (Argentína)

Legjobb vágás: A bombák földjén

Legjobb dokumentumfilm: Az öböl

Legjobb speciális effektek: Avatar

Legjobb eredeti filmzene: Michael Giacchino (Fel!)

Legjobb operatőr: Avatar

Legjobb hangkeverés: A bombák földjén

Legjobb hangvágás: A bombák földjén

Legjobb jelmez: Az ifjú Viktória királynő

Legjobb díszlet: Avatar

Legjobb női mellékszereplő: Mo’Nique (Precious)

Legjobb adaptált forgatókönyv: Precious

Legjobb smink: Star Trek

Legjobb rövidfilm: The New Tenants

Legjobb rövid dokumentumfilm: Music by Prudence

Legjobb animációs rövidfilm: Logorama

Legjobb eredeti forgatókönyv: A bombák földjén

Legjobb betétdal: The Weary Kind (Crazy Heart)

Legjobb animációs film: Fel!

Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk)