Sopron.info.hu

Osztrák politikus: csiklót csonkítanak Sopronban

  2010 febr 07 / #helyi

A női nemi szervek tiltott csonkítását is végzik intim műtét címén egy soproni szépségklinikán, állította egy osztrák politikusnő egy vasárnap kiadott közleményében.

Az intézményben intim műtét elnevezés alatt szeméremajak-kisebbítés mellett körülmetélésre is van lehetőség – írta Petra Bayr, a Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) fejlesztéspolitikai szóvivője, a női csonkítás ellen küzdő osztrák platform alapítója. A közlemény szerint a Profil című osztrák hetilap egyik újságírója kiderítette, hogy körülmetélés alatt a külső női nemi szervek (például a csikló) egyes afrikai és ázsiai népeknél szokásos csonkítását értik.

A soproni rendőrkapitány nem tud róla

A soproni rendőrkapitány nem tud arról, hogy eljárás folyt volna vagy folyna női nemi szervek tiltott csonkítása miatt.

Az intézményben intim műtét elnevezés alatt szeméremajak-kisebbítés mellett “körülmetélést” is kínálnak – írta Petra Bayr, a Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) fejlesztéspolitikai szóvivője, akinek közleménye szerint a Profil című osztrák hetilap egyik újságírója kiderítette, hogy körülmetélés alatt valójában a külső női nemi szervek egyes afrikai és ázsiai népeknél megszokott csonkítását (például a csikló eltávolítását) értik.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI megkeresésére az ügyben hangsúlyozta: csak akkor szabad olyasmit állítani, mint amit egy osztrák politikusnő vasárnap kiadott közleményében, ha erről van bizonyíték. Mint fogalmazott: “akinek tudomása van arról, hogy bárki, bármilyen módon etikailag vagy szakmailag vétkezik, tegye meg a feljelentését, és az illetővel szemben járjanak el, ha rászolgált. Ha ilyet nem tud, akkor hallgasson, a vádaskodást kikérjük magunknak”.

Bayr a héten hivatalos tiltakozó levelet juttatott el az ügyben a bécsi magyar nagykövetséghez.

Németh Krisztina főkonzul az MTI érdeklődésére elmondta: az érintett klinika megkeresésükre cáfolta a csonkításról szóló állítást. A főkonzul asszony szerint elképzelhető, hogy a klinika honlapján szereplő információ német fordításában gyökerező tévedésről van szó.

Tájékoztatása szerint a soproni intézet vezetője elmondta: női páciensek körében igény van a külső nemi szerveken végzett szépészeti beavatkozásra, de ez semmiképpen sem azonos az egyes afrikai kultúrákban elterjedt csonkítással. A szépészeti műtét jelentheti például a szűzhártya visszavarrását és a csikló bőrén végzett korrekciót, de semmiképp sem a klitorisz egészének eltávolítását.

A klinikát az MTI munkatársának nem sikerült vasárnap kora délután telefonon elérnie.

index.hu