Sopron.info.hu

Otthonszülés tragédiával. Hol szüljünk: Otthon vagy kórházban?

  2007 szept 26 / #ezo

Otthonszülés tragédiávalBudapest – Meghalt az a csecsemő, akit édesanyja otthon akart világra hozni. A nő XII. kerületi lakásában egy orvos segítségével akarta megszülni a babát, ám a csecsemő válla elakadt, és hiába érkezett ki perceken belül a rohamkocsi, a baba meghalt. A gyereket végül a János kórház szülészetén távolították el az anya testéből. Viszgálat indul a halálos otthonszülés ügyében. Közigazgatási eljárásban vizsgálja a rendőrség a szombat hajnali otthonszüléses csecsemőhalált.

A szülést levezető orvos, Geréb Ágnes, a honlapján azt írta, mindent megtettek, amit ilyenkor lehet, de a baba válla elakadt, és hiába hívtak azonnal mentőt, már nem tudták megmenteni az életét. A csecsemőt a közelben lévő kórházban sem tudták újraéleszteni. Geréb Ágnes nem akart áruló lenni.

Orvosnőként eszében sem volt elárulni az orvosi hivatást, legkevésbé a hippokratészi esküt, sőt valószínűleg éppen azokhoz akart a leghűségesebb lenni, akiknek gyógyítására egykor felesküdött. Geréb Ágnest hét éve mégis egymás után érik a retorziók, s úgy tűnik az Orvosi Kamara szemernyit sem enyhül irányában.

Főként az a baj vele, hogy a szülész-nőgyógyászok többségével ellentétben ő úgy véli, nemcsak kórházban fekve lehet az újszülötteket világra hozni, borotválás, gátmetszés, oxitocin injekció adása közepette. Geréb Ágnes a maga szülész-nőgyógyász, pszichológusi diplomájával valószínűleg a világ egyik legképzettebb bábája. Így küzd a szülés “másságáért”. hirado.hu

Összeállította: Demuth János