Sopron.info.hu

Páneurópai jubileum Sopronpusztán

  2009 aug 16 / #helyi

Az európai szabadság szobrának, Melocco Miklós Áttörés című alkotásának felavatásával, Európa-koncerttel, továbbá egykori résztvevők visszaemlékezéseivel és történészkonferenciával emlékeznek meg a páneurópai piknik 20. évfordulójáról jövő hét első felében Sopronban és a piknik egykori helyszínén, Sopronpusztán. A programok hétfőn kezdődnek.Az évfordulós megemlékezéseken több európai ország vezető politikusait várják – közölte Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat sajtószóvivője. Angela Merkel német kancellár részt vesz az augusztus 19-i emlékünnepségen és Carl Bildt svéd külügyminiszter is jelen lesz a jubileumon.

A nagy nemzetközi sajtóérdeklődés által kísért rendezvényeken a 20 évvel ezelőtti történéseket idézik fel, amikor néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ Sopronpusztánál és keletnémetek százai jutottak át a vasfüggönyön Ausztriába. Ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése. A két évtizeddel ezelőtti eseményeket történészek, kutatók szakmai tanácskozáson tekintik át hétfőn a soproni Liszt Ferenc Konferenciaközpontban.

Szó lesz egyebek között a Kádár-rendszer legitimációvesztéséről, a pikniknek a határnyitás történetében betöltött szerepéről. Rendszerváltó személyiségekkel: Pozsgay Imrével, Szűrös Mátyással, Csoóri Sándorral, Kis Jánossal, Németh Zsolttal kerekasztal-beszélgetést tartanak.

A következő két napon ugyanott Határáttörés Sopronnál – Út Európába címmel emlékkonferencia lesz, amelyen szemtanúk és az egykori események szereplői szólalnak meg. Egyebek között Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár és Németh Miklós akkori miniszterelnök visszaemlékezéseit hallhatják az érdeklődők – mondta Kuslics Balázs.

Sólyom László köztársasági elnök avatja fel augusztus 19-én Melocco Miklós Áttörés, az európai szabadság szobra című kompozícióját Sopronpusztán, a páneurópai piknik emlékparkban. A sajtószóvivő ismertetése szerint az emlékműbe az alkotó beépítette a berlini fal egy darabját, jelezve, hogy a sopronpusztai békemegmozdulás nagyban hozzájárult a berlini fal ledöntéséhez, a Kelet- és Nyugat-Európa között húzódó fizikai és ideológiai határok felszámolásához.

Az Európa-koncerten augusztus 19-én este a fertőrákosi Barlangszínházban hangzik fel Szokolay Sándor: Nyitány-fantázia című művének ősbemutatója. A kompozíciót a zeneszerző Sopron város felkérésére szerezte a jubileum tiszteletére, majd a Győri Filharmonikus Zenekar nemzetközi kórus, illetve hazai és külföldi szólisták közreműködésével Beethoven: IX. szimfóniáját szólaltatja meg.

Hat nemzet fiataljai ismerkednek játékos formában a páneurópai piknik 20 évvel ezelőtti eseményeivel és a rendszerváltás időszakának történéseivel hétfőn Sopronban, illetve a piknik egykori helyszínén, Sopronpusztán – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat osztályvezetője. Varga Mariann ismertetése szerint a magyar, a német, a lengyel, a cseh, a spanyol, az olasz és a francia fiatalok kéthetes alkotótáborban vesznek részt Sopronban Győr megye és a németországi testvér régió, Enzkreis járás közös szervezésében. Az augusztus 19-ei páneurópai piknik 20 éves évfordulójáról hétfőn emlékeznek meg.

A szervezők a kort szeretnék megidézni szórakoztató formában – mondta az osztályvezető. Ennek szellemében tartanak egyebek között uttörőavatást, bontanak vasfüggönyt, s üzeneteket hallgatnak meg a rendszerváltás előtt folyton zavart Szabad Európa rádióból. Emellett természetesen lesz komolyabb része is a “rendhagyó történelem órának”: dokumentumfilmeket vetítenek a piknikről és az 1980-as évek világáról, hogy valamit megérezzenek az egykori légkörből azok is, akik 20 évvel ezelőtt vagy még később születtek.

Az angol közvetítő nyelven zajló esemény különös pillanata lesz, amikor a táborlakók üzenteket fogalmaznak meg a saját nyelvükön a jövő számára. Az üzeneteket dekoratív falra helyezik el, ez lesz az úgynevezett időkapszula, amelyet Fodor Tamás soproni polgármesternek és Firtl Mátyás országgyűlési képviselőnek adnak át. Az egész napos program zárásaként a piknik emlékparkban, Sopronpusztán közel 100 fehér galambot röptetnek a nemzetközi tábor lakói, jelképezve ezzel békevágyukat – mondta Varga Mariann.

mult-kor.hu