Sopron.info.hu

Rangos irodalmi elismerést kapott a soproni születésű Móra Terézia

  2018 Júl 01 / #Cikkmix

Az egyik legrangosabb német irodalmi díjban, a Roswitha-díjban részesült 2018. június 30-án Móra Terézia ( Terézia Mora ) író, forgatókönyvíró és műfordító, aki nem mellesleg soproni kötődéssel is rendelkezik, hiszen itt született és a leghűségesebb városban töltötte fiatalkorát is. 

Mora Terézia / Kép forrása: solothurnerzeitung.ch

A díjat odaítélő grémium dicsérte a jelenleg Berlinben élő szerző munkáit, aki mint mondták kivételes tehetséggel rendelkezik a mai irodalmi szerzők között, amit jól jellemez az alkotásaiban megjelenő  narratív erő és kifinomultság is. Mora Teréziát itthon  többek között a “A szörnyeteg” vagy “Az egyetlen ember a kontinensen” című regényei tették ismerté, de forgatókönyvírói munkái és fordításai is jelentősek. A szerző 1971-ben született Sopronban és itt is töltötte gyerekkorát, majd a rendszerváltozás után 1990-ben Németországba – Berlinbe – költözött ahol hungarológiát és színháztudományt tanult a Humboldt Egyetemen, majd később  forgatókönyvírói végzettséget is szerzett a Német Filmművészeti és Televíziós Akadémián.

Móra Terézia 1998 óta szabadfoglalkozású író, műveit német nyelven írja. Az idők során számos irodalmi díjjal tüntették ki, többek között az Ingeborg Bachmann-díjjal, amelyet 1999-ben egy, a “Különös anyag” című kötetben megjelent elbeszélésért vehetett át. A 2006/2007-es őszi félévben Esterházy Péterrel, akinek több regényét ő fordította német nyelvre, poétika-előadásokat is tartott a Tübingeni Egyetemen. 2010-ben irodalmi tevékenységéért és műfordításaiért Adelbert von Chamisso-díjban részesült, 2013-ban “A szörnyeteg” című regényéért megkapta a Német Könyvdíjat.

A Roswitha-díj a legrégebbi irodalmi elismerés Németországban amit 1973 óta adnak át évente egy alkalommal és amit csak női irodalmároknak ítélnek oda.  Az elismerés névadója az első német írónő előtt  Roswitha von Gandersheim kanonikus előtt tiszteleg, aki a 10. században írt  drámákat és a történelmi verseket.

 

Móra Terézia művei itthon a LIBRI  könyvkereskedésben érhetőek el IDE KATTINTVA! 

 

 

Cikkünk a www.deutschlandfunkkultur.de oldalt használta forrásként. 


%d blogger ezt szereti: