Sopron.info.hu

Receptek elsejére

  2008 jan 01 / #gasztro

soha többéLencseleves

» 30 dkg lencse
» 15 dkg gomba
» 2 dl tejföl
» 1 fej vöröshagyma
» 2 evőkanál olaj
» só
» bors
Az étel készítése előtt egy nappal a megmosott lencsét áztassuk be. A főzést megelőzően a gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel, a meghámozott hagymát vágjuk apróra.

A lencsét szűrjük le, 1,5 l vízben főzzük puhára, majd zúzzuk pépesre. Fazékban az olajon futtassuk meg a hagymát, öntsük bele a lencsepürét és tegyük hozzá a gombaszeleteket. Sóval, borssal fűszerezzük. Forraljuk fel és főzzük 10 percig. Végül forraljuk össze a kevés levessel simára kevert tejföllel.

Újévi savanyúleves

» 75dkg-1kg sertésláb és farok,
» 1 nagy sárgarépa
» 1 petrezselyemgyökér
» 2 csomó zellerlevél
» 1 kis fej vöröshagyma
» 1-2 gerezd fokhagyma
» Só
» Bors
» 50dkg burgonya
» 3 evőkanál étolaj vagy zsír
» 1 púpozott evőkanál liszt
» 2 evőkanál borecet
A sertéslábakat és a farkat jól megtisztítom, megmosom és feldarabolom, 1,5-2 l hideg vízzel felöntve lassú tűzön főzöm. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítom, hosszában kettévágom.
A vöröshagymát megtisztítom, félbe vágom. A fokhagymát is megtisztítom, de az utolsó vékony hártyát rajta hagyom. A levesbe a forrástól számított 5-10. percben teszem bele az előkészített zöldségféléket, a zellerlevelet, sót, borsot. Az egészet lassú tűzön puhára főzöm.
A burgonyát meghámozom, kockákra vágom és sós vízben megfőzöm. A levest leszűröm, a húst kicsontozom, a zöldségfélékkel együtt apró kockákra vágom és visszateszem a leszűrt levesbe. Hozzáadom a főtt burgonyát, és szükség szerint öntök hozzá a burgonya főzővizéből is.
A lisztet forró olajon megpirítom, öntök rá egy kevés hideg vizet, majd hozzáadom a levest, és még 5-10 percig lassan forralom. Szükség és ízlés szerint sózom, beleöntöm a borecetet. Készre főzöm. (A leveshez apróra vágott petrezselyem zöldjét is adhatunk)

Korhelyleves

» 20 dkg füstölt hús
» 15 dkg kolbász (füstölt)
» 40 dkg savanyú káposzta (apró)
» 1 db vöröshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» kapor (szárított)
» 2 evőkanál olaj
» 1 evőkanál búzaliszt (finom)
» ecet
» örölt piros paprika (édes)
» 3-4 db babérlevél (egész)
» só
Vágja apró kockákra a vöröshagymát és zúzza össze a fokhagymát. Vágja fel kis kockákra a füstölt húst. Futtassa meg olajon a vöröshagymát, majd tegye bele a fokhagymát. Tegye bele a húst és szórja meg fűszerpaprikával. Öntsön rá kevés vizet, és félig párolja meg. Szeletelje fel a kolbászt. Adja a leveshez a savanyú káposztát, a kolbászt és a babérlevelet, főzze puhára. Öntse fel 1,5-2 liter vízzel, ízesítse sóval, ecettel, ha szükséges. A tejfölt keverje simára a liszttel és 1dl leveslével, és sűrítse be vele a levest. Főzze még 5 percig. Hintse meg a tetejét kaporral. Tálalja.

ha nagy a baj:

http://masnapossag.lap.hu