Sopron.info.hu

Rongyos Gárda emléknap

  2008 szept 10 / #programajánló

Rongyos Gárda emléknap2008. szeptember 13.án a Sopron melletti Harka település ad otthont az első alkalommal megrendezésre kerülő Rongyos Gárda Emléknapnak, amely rendezvénnyel a szervezők és a felépők meg kívánnak emlékezni a mindmáig agyon hallgatott történelmi tényekről a trianoni traumát elviselni nem tudó fiatalok hősies tetteiről!

“Hagyomány őrző nemzeti rock rendezvényünkkel szeretnénk felkelteni az érdeklődők figyelmét azokra a dicsőséges hónapokra, amikor 10 szeres túlerő ellen is diadalt lehet elérni a hazája sorsa iránt sokat érző és áldozatot vállaló kisebbség eltőkélt akaratával. A Prónay Pál által vezetett 1921-es Nyugat-magyarországi fegyveres felkelés ékes bizonyítéka annak, hogy csak olyan ügyet lehet sikerre vinni amelyben a résztvevők maximális hazaszeretetről tesznek tanúságot, és vállalják a kockázatot! “

– mondta a Gőbl Gábor az esemény főszervezője.

“A kevesek által megvívott ütközetek sokak számára hoztak nagy eredményt, hiszen Sopron és nyolc környékbeli községben megteremtődött a magyarnak maradás lehetősége. Nem kegyként kaptuk az Antant hatalmaktól a népszavazás lehetőségét, hanem fegyverrel kényszerítették ki a Rongyos Gárda hősei! Ezt a tényt pedig még a történészek is elfelejtik! “

– állapítja meg Gőbl Gabi aki a korszak ismerőjeként régi álmát valósította meg rendezvény megszervezésével.

A program szombaton 10 órakor kezdődik a Károly-kilátó parkolója mellett található Rongyos Gárda emlékműnél, majd a 64 vármegye soproni alapszervezete invitál minden öntudatos természetbarátot a már hagyományos 12 kilométeres erdei tereptúrára. A végcél ezúttal a Soproni-hegység déli lejtőjének lábánál meghúzódó Harka település ahol 13.30 kor koszorúzásra kerül sor a falu központjában található Hűség Emlékműnél!

Az emléknapon résztvevők ingyenes belépés mellett 14.30-tól a focipályán KURSZÁN KENDE 12 fős lovas ijjász csapat harci bemutatóját láthatják, majd a soproni hagyományörző egyesület tagja megelevenítik a Rongyos Gárda harcászatát, amelyről Igler Attilla tart majd előadást és látványos bemutatót!

A ” zenés toborzó” 17 órától hat órán keresztül a fedett rendezvénysátorban folytatódik ahol, minőségi hang és fénytechnika felvonultatása mellett 45 perces műsorokkal lép fel az első négy produkció. A felvidéki KERECSEN, majd SÁRDY BARBARA @ PAPP GYULA előadása követi, majd a nemzeti ellenállás mára már kultikussá váló zenekara, a ROMANTIKUS ERŐSZAK nyomul. 20 órától a Kárpát – medence szerte híres és legendás soproni kemény metal banda a MOBY DICK zúz.

Az esemény főprodukciójaként 21 órától közel 2 órás teljes programmal a KÁRPÁTIA lép színpadra felemelve a “magyar-rock” lobogóit! Petrás Janiék itt mutatják be először a szeptemberben megjelenő albumukról a Rongyos Gárda emlékére írt sikervárományos új slágerüket!

[skek]cPDx9v0I4bA[/skek]