Sopron.info.hu

Segítség a dohányosoknak!

  2007 jún 26 / #ezo

Segítség a dohányosoknak!Mínusz 10 év: A dohányosok átlagosan 10 évvel élnek kevesebbet mint a nemdohányzók, de még ötven éves korban sem késő felhagyni káros szenvedélyükkel, mert ezzel akár felére is csökkenthető a rizikófaktor – állítja egy közel fél évszázados időszakot vizsgáló tanulmány.

Ötven éve tanulmányozzák a dohányzás veszélyeit kutatók, és arra jutottak, hogy ha valaki harminc éves korában abbahagyja a dohányzást, szinte teljesen elkerülheti a dohányzásból eredő kockázatokat.

 “A cigarettázás körülbelül 10 évvel csökkenti a várható élettartamot” – mondta el Richard Doll, az Oxford Egyetem 91 éves professzora, aki annak idején felfedezte a dohányzás és a rák összefüggéseit. “A megrögzött dohányosok kétszer akkora életveszélynek teszik ki magukat közép- és időskorukra. Az is világos, hogy ha leszoknak, úgy ennek a veszélynek jelentős részét elháríthatják” – nyilatkozta az idős tudós a Reutersnek.

Segítség a dohányosoknak!“37 évesen hagytam abba a dohányzást, amikor az első eredményeket megláttuk. Számomra meglehetősen meggyőzőek voltak” – mondta el az idős tudós egy interjúban. Az eredmények bizonyították, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, emellett pedig azt is sejtetni engedték, hogy a szívbetegségek kialakulásáért is felelős. “Úgy véltük, jobb volna tovább folytatni a megfigyelést, hogy megtudjuk, okoz-e más károkat is a dohányzás.” – mondta el Doll. “Mikorra elértük a 40 éves utánkövetést, világossá vált, hogy a dohányzás vagy huszonötféle betegségért felelős, és a halálozási arányt is a duplájára növeli.”

A C-vitamin segítő hatása:
Egy új tanulmány szerint a C-vitamin bevitele képes megakadályozni az E-vitamin kiürülését a szervezetből, ami dohányosoknál gyakori jelenség. A két antioxidáns hatású vitamin nem egymástól függetlenül, hanem együtt fejti ki hatását az ember szervezetében.

Segítség a dohányosoknak!Egy dohányzókkal és nem-dohányzókkal végzett placebo-kontrollos, kétszeresen vak klinikai vizsgálat eredményei szerint napi 1000 milligramm C-vitamin bevitele jelentősen csökkentheti az E-vitamin kiürülését a dohányosok szervezetéből. A vizsgálatok során kiderült: a C-vitamin bevitele segít megőrizni az antioxidáns hatású E-vitamin funkcióját és a sejtplazmában mérhető szintjét, így a C-vitamint is fogyasztó dohányosoknak a vitamin védőhatását tekintve sikerült ugyanazt a szintet elérniük, mint akik nem dohányoznak.

A boltokban és patikákban ezenfelül beszerezhető különböző vitamin összeállítások dohányosok számára, mely speciálisan nekik lett kifejlesztve dohányzás által keletkezett megnövelt vitaminveszteség pótlására.

Dohánycégek rajtunk spórólnak:
Köztudott, hogy egy doboz cigaretta 20 szál cigit tartalmazott mostanáig! Jelenleg 19-et! Tehát 19 doboz eladásával 1 doboz grátisz cigit nyertek. Ennek ellenére az ára folyamatosan nő. Ezeket a tényeket elemezve kiszámítható, hogy nagy tételben elég szép summát keresnek a cégek a dohányosokon ezen kis trükkök bevezetésével.

Segítség a dohányosoknak!Feliratok a dobozokon:
A dohányzás halált okozhat! Stb..feliratokkal találkozhatunk nap mint nap amikor rágyujtunk. Ezen feliratok ott pompáznak minden egyes dobozon és ezen feliratokat jól el is olvassuk….és jól meg is jegyezzük. Itt hozom elő a gondolat teremtő erejét. Ezt az erőt alkalmazni szoktuk bármely pozitiv megerősítésnél, mantránál, hogy ezen információk szépen lassan beivódjanak és megjelenjenek életünkben. Igen ám, de a kérdés az, hogy ha azt olvasgatom naponta sokszor, hogy meg fogok halni, meg rákos leszek….vajon ez mennyire segíti elő létezésem?

Összefoglalva mindenki tudja, hogy le kéne szokni környezetünkért de legfőképp önmagunkért.  Én sok sikert kívánok mindenkinek, nagy erőt és kitartást. Addig is ne feledjük, hogy mindig tartsuk szem előtt a passzív dohányzás veszélyeit is, és legyünk tekintettel nem dohányzó embertársainkra.

Demuth János