Sopron.info.hu

Sopron a legvirágosabb magyar város!

  2009 okt 10 / #helyi

Ma, nagyszabású ünnepség keretében vehette át Sopron a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben elnyert legvirágosabb magyar város címet jelentő elismerést.

A legvirágosabb falu idén a szintén Győr-Moson-Sopron megyei Lipót lett. A Virágos Magyarországért verseny két, Győr-Moson-Sopron megyei győztese képviseli Magyarországot a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe).

A Sopronban tartott díjátadó ünnepségre mintegy 340 önkormányzat képviselője kapott meghívást a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központba.

Az európai tapasztalatokat felhasználva, 1994-ben hirdette meg az Országos Idegenforgalmi Hivatal az első országos Virágos Magyarországi Versenyt, amely megmérettetés ma már települési területi, megyei és regionális szintekre is kiterjed.

A soproniak méltán büszkék városukra, hiszen a közterületek az elmúlt években egyre szebbek és gondozottabbak lettek. Az ide érkező turisták szinte mind kiemelik: csodálatosak a zöldterületek, Sopron igazi élhető és szerethető város. Ezt a munkát értékelte a Magyar Turizmus ZRt. „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyének zsűrije.

Sopronban közel 1 millió négyzetméter közterületet és 50 hektár parkerdőt gondoz a Sopron Holding Zrt. Az önkormányzat kérésének megfelelően az elmúlt esztendőkben folyamatosan növekedett az egynyári növények száma. Idén 90 ezer palántát ültettek ki a Holding munkatársai és 10 ezret pedig ingyenesen osztottak ki a soproniak között. A soproni közterületek valóban sokszínűek, amit az is bizonyít, hogy összesen 42 fajta növény került a parkokba, körforgalmakba és köztéri vázákba.

Az őszi virágosításnál is impozánsak az adatok: 15 ezer hagymás növény mellett 25 ezer egyéb kétnyári palánta kerül kiültetésre. A fásítás területén is nagyot lépett előre az önkormányzat. Koncepcionálisan, tudatosan választott fajtákat ültettek el, tavaly és tavalyelőtt 600-600 új fa került ki a közterületekre. Nagy siker a csemeteosztási akció is, mely során azoknak a soproniaknak adnak kiültetésre váró csemetéket, akik vállalják a kiültetést.

Az önkormányzat nem csak maga tesz a zöldebb, élhetőbb Sopronért, hanem az itt élők is. Az önkormányzat minden évben környezetszépítési versenyt hirdet, és díjazza a legszebb, legvirágosabb házakat, intézményeket.

A mostani elismerés a soproniak környezettudatos magatartását is dicséri, az önkormányzat köszönetet mond mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a sikerhez.

sopron.hu