Sopron.info.hu

Sopronba költözik a berlini fal

  2009 máj 14 / #lapszemle

A húsz évvel ezelőtti magyarországi határnyitásra, illetve a páneurópai piknikre való közös emlékezés jeleként Sopronba költözik a berlini fal egy darabja.

Fodor Tamás, a város polgármestere szerdán a Berlin, illetve Németország újraegyesülése legfőbb szimbólumának számító Brandenburgi kapunál vette át a mintegy 40 kilós faldarabot, amely két évtizeddel a berlini “bontás” után Sopronban, pontosabban Sopronpusztánál ismét felhasználásra kerül.

Mégpedig beépül abba a monumentális emlékműbe, amelyet Melocco Miklós készít a történelmi határnyitás, illetve a páneurópai piknik emlékére. A tervek szerint a Szabadság szobrának elnevezett emlékmű – amelynek alapkövét szombaton rakják le Sopronpusztánál – az évfordulóra, azaz augusztus 19-re teljes “pompájában” áll majd, megerősítve a berlini faldarabbal.

Sopron polgármestere emlékeztetett arra, hogy a páneurópai piknik idején, 1989. augusztus 19-én néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ, s mintegy hatszáz egykori keletnémet jutott át Ausztriába.

S felidézte a német egység kancellárjának, Helmut Kohlnak azt a történelmi szállóigévé vált mondatát, amely szerint a magyar határnyitás ütötte ki az első téglát a berlini falból. Azt pedig immár a német-magyar barátság, az európai egyesülés jelképének nevezte, hogy most egy “tégla”, azaz egy 40 kilós faldarab Melocco Miklós emlékművét erősíti majd azon a helyen, ahol az akkori NDK-sok először léphették át a határt.

Az ominózus, mintegy 30×40 centiméteres kőtömb a krónikák szerint nem sokkal az 1989. november 9-én kezdődött “falomlás” után került lebontásra a főváros Tiergarten nevű negyedében.

S jóval később egy berlini ház pincéjében talált rá Werner Fuhrmann, aki ma a Freundeskreis Europa Berlin elnevezésű szervezet vezetője, s aki Fodor Tamással és Melocco Miklóssal fő kezdeményezője volt a jelképes faldarab Sopronpusztára történő “költöztetésének”. Eredetéhez – mint azt Werner Fuhrmann hangsúlyozta – nem fér kétség.

És hogy milyen céllal kerül most Magyarországra? Werner Fuhrmann szerint üzenet az ifjúságnak, a felejtés megakadályozására, az emlékezés érdekében. S a két ország közötti barátság jeleként.

A Szabadság szobrát augusztus 19-én avatják az egykori történelmi piknik helyszínén, és az eseményt egy új piknik, s egy újabb Európa-koncert is követi. A megemlékezések azonban – Sólyom László köztársasági elnök védnökségével – valójában már augusztus 17-én megkezdődnek, mégpedig egy tudományos konferenciával.

A “nagy napra”, azaz augusztus 19-re pedig magas rangú külföldi vendégeket is várnak: nem kizárt, hogy Angela Merkel kancellár is a történelmi “piknikezők” között lesz, ezt azonban Berlinben hivatalosan még nem erősítették meg.

mult-kor.hu