Sopron.info.hu

Sopronban az EZ Rollers!

  2007 aug 16 / #programajánló

01.jpgAz 1995-ben alakult E-Z Rollers név mögött az angol Moving Shadow kiadó legkelendőbb exportcikkét tisztelhetjük. A formáció egyedi zenéje mára már a kiadó védjegyévé is vált. Nem csoda, hiszen a jazzt és a drum ‘n’ bass-t úgy tudták összekombinálni, hogy abból egy teljesen eredeti, utánozhatatlan, mégis mindenféle erőlködés nélküli, könnyeden dinamikus, a kornak teljesen megfelelő, haladó tánczene született.

Alex Banks és Jay Hurren ’87-ben kezdett zenélni mint DJ, hip hop scratch-eket és korai house-okat mixeltek ritka groove-okkal, később Alex megismerkedve a komputertechnikákkal létrehozta a Hyper-On Experience-t Danny “Flytronix” Demierre-el. Közben Jay JMJ-ként DJ-skedett, aztán – hogy teljes legyen a fentebb is említett “kelet-angliai találkozó” – Andrew Riches-zel kooperálva jött létre a JMJ & Richie.

Banks a Hyper-on Experience égisze alatt olyan klasszikus klubsikereket jegyzett, mint a H. E. Anthem és a Lords Of The Null Lines. Ez utóbbi szerzeményéhez Foul Play és Nookie is készített aztán remixeket. Hurren eközben Andrew Riches társaságában a JMJ & Richie projekt tagjaként vitte sikerre a Free La Funk című nótát.

Sopronban az EZ Rollers!Jay és Alex első közös munkája a Storm From The East című válogatásalbum volt, amelyen a Kelet-Angliában, főként Norfolk környékén alkotó ifjú tehetségek mutathatták be anyagaikat. A következő állomás az E-Z Rollers Retro című első kiadványa volt, melyből a drum ’n’ bass társadalom viharos sebességgel csinált „slágert”. Az ezt követő Synesthesia és a 25 Alpha / Spin Out is rendkívül pozitív sajtóvisszhangot kapott. 1997 áprilisában jött ki a Storm From East második gyűjteménye, amely a két kompilátor szakértelmének köszönhetően egészen a brit Dance Album Chart 3. helyéig lépdelt.

1996 májusában aztán végre megjelent az E-Z várva-várt első LP-je, a vokalista Kelly Richards segédletével elkészített Dimensions Of Sound. Ekkor Jay-t és Alexet már a jungle-szcéna veteránjaiként tisztelték, amely elismerést következő korongjukkal, a Weekend World-del csak tovább erősítettek. Ezen volt hallható a születése pillanatában máris örökzöldnek számító Tough At The Top, amely Fabio és Grooverider Radio 1-os műsorában hónapokon keresztül a legkedveltebb nóta volt, a klubokban pedig egyszerűen nem lehetett a lemezjátszókról levenni. A Dimension Of Sound tartalmaz etno elemeket, jazz motívumokat (valódi zenészek is játszanak basszuson és ütősökön), valamint élő ének szerepel néhány számban Kelly Richards részvételével, minekutána be is épült a csoportba, trióvá bővítette az E-Z Rollers-t. A hatalmas sikerre való tekintettel hamarosan kiadták az időközben a tánclistán 3. helyezést elért Weekend World Calyx, DJ Addiction és saját maguk által készített remixeit tartalmazó korongot. (Hang On / Weekend World) Persze továbbra sem feledkeztek meg a fiatal előadókról, ezért sikerüket kihasználva egy újabb válogatást adtak ki Drumfunk Hooliganz címmel.

Sopronban az EZ Rollers!Az igazán átütő ismertséget mégis egy filmnek köszönhették. Walk This Land című opuszuk a Guy Ritchie rendezte A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső kultuszmozi betétdala és reklámzenéje lett. Amikor az E-Z Rollers nem a stúdióban dolgozik, többnyire úton vannak, és Európa diszkóiban hirdetik az igét. 2000. december 16-án a hazai közönség is láthatta – hallhatta, milyen őrületes zúzásra is képesek. A feledhetetlen bulin a hangulat fokozásában Alexnek és Jay-nek MC Jakes és Lady Roller segédkezett.

Legutóbb három éve pörgették hajnalig a VOLT Fesztivál közönségét, és most újra Sopronba látogat augusztus 19-én este a drum and bass egyik legegyedibb brit bandája, az EZ Rollers!

A helyszín is azonos: a Lővér Kemping. Augusztus 19. vasárnap 20 óra

A Sopro’n’Bass este vendége lesz még – augusztus 20-a előestéjén, vasárnap este – a budapesti klubok kedvenc drum and bass párosa, Bal & Size9.

A programnak otthont adó Soproni Terasz már 19 órától nyitva tart. Belépőjegyek elővételben 2500 Ft-ért válthatók Sopronban a Pro Kultúra jegyirodában (Liszt Ferenc u. 1.), az Impresszióban (Várkerület 6.), a Várkerület 85. alatti Gyógynövényboltban és az InterSparban található Trend Optik Stúdióban. A rendezvény napján a helyszínen 3000 Ft-ért kaphatók jegyek. A belépés lányoknak ingyenes.

Letölthető mixek:

http://regi.tilos.hu/bulik/mp3/ezrollers/ez_rollers_1-tilos_party_001216.mp3
http://regi.tilos.hu/bulik/mp3/ezrollers/ez_rollers_2-tilos_party_001216.mp3
http://regi.tilos.hu/bulik/mp3/ezrollers/ez_rollers_3-tilos_party_001216.mp3
http://regi.tilos.hu/bulik/mp3/ezrollers/ez_rollers_4-tilos_party_001216.mp3
http://regi.tilos.hu/bulik/mp3/ezrollers/ez_rollers_5-tilos_party_001216.mp3

[gv data=”http://www.youtube.com/v/V5n5r5b4whI”][/gv]

[gv data=”http://www.youtube.com/v/WUChQaGM43w”][/gv]

[gv data=”http://www.youtube.com/v/bEu75TZ5lCg”][/gv]

[gv data=”http://www.youtube.com/v/C-2UswD1FA0″][/gv]