Sopron.info.hu

Soproni futball-történelem

  2010 júl 09 / #sport

A Sopron nagy futball múltal rendelkező város. A csapat megjárta az első osztályt (Borsodi Liga), 2005-ben pedig Magyar kupagyőztes lett, és ez által a klub másod ízben indulhatott a nemzetközi kupa sorozatban, és első alkalommal képviselhette hazánkat az UEFA kupagyőztesek Európa kupájában.
A jelenleg egyetlen soproni együttes harmadosztályú csapat, és a Bakony-csoportban küzdenek a feljutásért, ami most a 2009/2010 es szezonban nem sikerült nekik, hiszen csak a tabella 3. helyét tudták megszerezni a bajnokságban.

Mi történhetett? Mi az oka, hogy a Sopron nagy múltja ellenére jelenleg az nb3 ban vergődik? Nézzünk kicsit utána a történteknek!

A focicsapatot 1945-ben alapították. Az FC Sopron Futball Kft kereteiben működött. A 2000-es évtől a csapat a magyar elsőosztályban indulhatott és legnagyobb sikerét 2005-ben érte el ekkor ugyanis Pintér Attila vezetésével elhódította a Magyar kupát.

Ezután kezdődtek a problémák. A Matáv kiszállt a soproni labdarúgásból. A klub csődközeli helyzetbe került, de Vízer Máriusz László megvásárolta a klub 79%-t. Ekkor már a csapat nagy értékei szétszéledtek, például Tóth Mihály, Szekeres Tamás, Balogh János, Bojan Lazics, Pintér Zoltán és Bárányos Zsolt. Az új tulajdonos pedig “falta” az edzőket. Több edző is megfordult a klubnál: Csank János, Dario Bonetti, Selymes Tibor és Détári Lajos. Vízer Máriusz másik klubjából a román második ligás Liberty Oradeából sok játékost hozott föl. 2007 őszén viszont eladta a klub 79%-t a Carrefur Ltd.-nek. Első döntésként kirúgták Détári Lajost aki alatt jó szerepelt a csapat. Edzőnek pedig Vincenzo Cosco-t tették meg, akit az olasz ötöd és hatod osztályban volt edző. Ezek után 2007.10.13-án Sira István nyolc és fél év után elhagyta a klubot.

Az olaszok nem fizettek, ezért először licenc megvonás történt, a játékosok pedig mind elhagyták a klubot. Végül a licenc megvonás következményeként, az MLSZ Fegyelmi Bizottsága 2008. február 15-én kizárta a bajnokságból az FC Sopront. Alighanem ez a dátum Sopron város sporttörténetének feketnapjaként vonul be a történelembe.

Az önkormányzat belátva, hogy az FC Sopron Futball Kft. ellehetetlenült, s menthetetlen, a helyi futball életben maradására más utat választott. Első lépésként Sopronba invitálta a REAC csapatát, amely a 2007/2008-as szezon tavaszi idényében Sopronban játszaná a mérkőzéseit, Soproni REAC néven. A város célja volt, hogy a REAC-ot működtető gazdasági társaságot megvásárolja, s telephelycserével immár a város nevével fémjelezve új csapat szerveződjön. Mivel azonban ez bizonyos okok miatt nem sikerült így Sopronban hosszú időre megszűnt az élvonalbeli futball.

A csapat jelenleg az NB III-ban küzd a feljutásért. Idén a Veszprém nyert, és a Sopron előtt a Lipót Pékség csapata lett a második. A következő szezonban lehet újra próbálkozni, de vajon sikerülhet-e az SVSE csapatának?

(Vass Dániel)

www.nb3.hu