Sopron.info.hu

Soproni lehet a Dunaújváros

  2008 jún 12 / #lapszemle

Sopron, június 12., 12.40 Új lendületet kaptak a soproni foci megmentéséért folyó tárgyalások. Bár úgy tűnik, az élvonalnak vége, arra van esély, hogy másodosztályú futball legyen a következő szezonban Sopronban. Gőbl Gábor, a három éve Magyar Kupát nyert Matáv FC Sopron ügyvezetője, résztulajdonosa, május közepén felvette a kapcsolatot Héger Józseffel, a másodosztályú dunaújvárosi klub tulajdonosával. A tárgyalások új stádiumba jutottak, most már gyakorlatilag a soproni önkormányzaton múlik, lesz-e másodosztályú profi klub a városban.

A soproni sportvezető első ajánlata szerint 25 millió forintot fizetett volna a Duna-parti klubot üzemeltető a gazdasági társaság száz százalékos tulajdonrészéért és székhelyének Sopronba történő áthelyezéséért.

Ezt a dunaújvárosi klub visszautasította, de Gőbl Gábor és Vörös Sándor, az SC Sopron, a soproni utánpótlás-nevelő egyesület elnökének a részvételével személyes tárgyalásokat folytattak Abdai Géza sportért felelős alpolgármesterrel a város szerepvállalásáról.
Június negyedikén a pozitív előjelek ellenére az önkormányzat felső vezetése úgy döntött: a város mégsem kíván részt venni az új klub létrehozásában.

Gőbl azonban nem adta fel: június kilencedikén újabb vételi ajánlatot tett, amely már jóval kedvezőbbnek tűnt a dunaújvárosi tulajdonos számára. Harmincmillió forintért az üzletrész hatvan százalékát szeretné magáénak a soproni sportvezető.

Ez a konstrukció már érdemben érdekelné Héger Józsefet, ám – érthetően – kikötései vannak. Válaszban kifejtette: hajlandó megegyezni a gazdasági társaság részbeni eladásáról. Azonban hivatalos garanciát kér Gőbl Gábortól, illetve a soproni önkormányzat vezetésétől arról, hogy a megszülető Soproni FC-t befogadja, ingyenes létesítményhasználatot biztosít a klub számára és évi harmincmillió forint összeg erejéig támogatja.

Az új fejlemények ismeretében Gőbl Gábor a következőket mondta arról, leadhatja-e nevezését az egyelőre csak virtuálisan létező klub.

– Ha a város vezetői szeretnék, hogy ezerötszáz-kétezer szurkoló előtt játsszon egy fiatal soproni csapat, akkor igen. Június tizenötödike és tizennyolcadika között megfeszített adminisztráció, valamint a cégbíróságon elindított ügyintézés mellett, önkormányzati garancia nyilatkozatokkal lehetséges. Úgy tudom rendkívüli közgyűlés összehívására sincs szükség, mert a képviselőtestület már korábban megszavazta az felnőtt labdarúgás megmentéséhez szükséges összeget. Igaz, akkor még azt a REAC Sopronba hozatalára szánták – mondta Gőbl.

Gőbl Gábor, amennyiben ezen ideális helyzet megvalósulna, már beszélt azon elképzeléseiről is, hogy szerinte hogyan állna majd össze a másodosztályú soproni együttes.

– A csapat nagyjából kétharmad részét az SC Sopron tizenhét-tizenkilenc éves fiataljai, és a Soproni VSE-ből érkező legjobb felnőtt játékosok alkotnák. Lennének érkező felnőtt játékosok Dunaújvárosból és úgy gondolom, meg tudnék egyezni két-három hajdan a Matávban játszó kupagyőztes labdarúgóval is – folytatta Gőbl.

A labda tehát képletesen szólva most a soproni önkormányzat térfelén pattog…
(Botár László)

 nb1.hu