Sopron.info.hu

Soproni Ünnepi Hetek 2009

  2009 jún 15 / #programajánló

2009.06.19-07.12-ig

NYITÓ

A Soproni Ünnepi Hetek idei rendezvénysorozata a hagyományoknak megfelelően felvonulással indul. A Deák tértől a Fő térig tartó útvonalon különböző soproni művészeti csoportok vonulnak fel, a Mária szobor előtt rövid bemutatót tartva. Ezt követően 19 órakor Sopron polgármestere hivatalosan is megnyitja a SÜH 2009-et, amit különböző zenés és táncos produkciók követnek majd. Először részleteket hallhat a közönség Haydn: A teremtés című oratóriumából a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésében, de fellépnek a Strokes Ütősök valamint a Soproni Rézangyalok is, végül 20 óra 30 perctől a Presidance Táncegyüttes Hungarythm című produkciójával zárul az est.  A június 19. pénteki megnyitó ünnepség házigazdája Laklóth Aladár színművész, a Soproni Petőfi Színház társulatának művésze.

TÜNDÉRFESZTIVÁL

A Soproni Tündérfesztivált hagyományteremtő szándékkal hívták életre a szervezők, akik a tavalyi fergeteges sikeren felbuzdulva ebben az évben még több helyszínen, még több programmal várják az érdeklődő szülőket és csemetéiket! Színpadi produkciók, játszóház, manolympia, megannyi szabadtéri játékos program csábítja kis manókat és tündérszárnyas gyerekemberkéket! A II. Soproni Tündérfesztivál június 20-án, szombaton reggel 10 órától tárja ki kapuit.

RÉGI ZENEI NAPOK

A Régi Zenei Napok rendezvénysorozata jubilál – idén 25. alkalommal rendezik meg. Az európai szinten jegyzett, rangos zenei eseményfolyam június 20-tól 27-ig, hét napon át, különböző neves szerzők műveinek előadásával várja a komolyzene iránt fogékony közönséget. Az első koncertnek 20-án, szombaton este 8 órakor a Szent Mihály-templom ad helyet. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Handel és Haydn műveket ad elő. Másnap, vasárnap 19 órától a Liszt-központban Purcell: Dido és Aeneas című klasszikusát élvezheti a nagyérdemű a New London Consort előadásában.

ZENÉS NYÁRI ESTÉK A FŐ TÉREN

A történelmi belváros a csendes nyári estéken kiváló teret biztosít a könnyed zenei élményekhez. Négy estén át négy műfaj legjobbjai adnak koncertet a Fő téren, mely minden bizonnyal sok érdeklődőt vonz a belvárosba. A Zenés Nyári Esték a Fő téren című sorozat első előadása június 20-án, szombaton este 8 órakor lesz. Az operett-est keretében olyan fellépőkkel találkozhat a közönség, mint Oszvald Marika, Kállay Bori, Fonyó Barbara, Berkes János, Benkóczy Zoltán és Vadász Zsolt.

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

Az európai nagyvárosok hagyományit követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Idén központilag egy héttel előbbre hozták az eseményt, így június 20-án, szombaton este várják ingyenes programokkal a soproniakat és hozzánk érkező turistákat a programban résztvevő múzeumok, azaz a Soproni-, az Erdészeti-, valamint a Bányászati Múzeum.

BOR- ÉS BABFESZTIVÁL

Borászokkal, babos ételek kóstolójával, és természetesen zenés vígassággal várnak mindenkit a balfiak június 20-án, szombaton. A fesztivál megnyitója 14 órakor lesz, a programban pedig olyan fellépők szórakoztatják az érdeklődőket, mint a Balfi Dalárda, a Fertőrákosi Fúvószenekar, a Fertődi Esterházy Baráti Kör Kamara Kórus és a Strokes Ütősök. A kihagyhatatlan sramlizenét a Lővér Fiúk szállítják.

KIÁLLÍTÁSOK

A Soproni Ünnepin Hetek programját minden évben színesítik különböző kiállítások. Idén Kovács-Gombos Gábor festőművész „Fényküszöb” című tárlatát, illetve a XVI. Országos Érembiennálé anyagát tekintheti meg a közönség. A Kovács-Gombos kiállításnak a Festőterem ad otthont június 20., szombattól egészen július 12-ig, míg az Érembiennálé június 21-én, vasárnap nyitja meg kapuit a szokásos helyen, azaz a Lábasházban. Ez utóbbi kiállítás szeptember 6-ig lesz látogatható.