Sopron.info.hu

Soproni zeneiskola kapta a Liszt-szobrot

  2009 jún 22 / #helyi

Liszt Ferenc mellszobrát ajándékozta ifjabb Szlávics László szobrászművész a soproni zeneiskolának szombaton.

A képzőművészeti alkotás átadása alkalmából a szobrász- és éremművész az MTI érdeklődésére elmondta: egyebek mellett azért döntött Sopron mellett, mert Liszt Ferenc több szállal kötődik a városhoz. A zeneszerző-zongoravirtuóz első hangversenyét 9 évesen a városban adta. A későbbi évtizedekben is többször megfordult a településen és örvendeztette meg házi hangversennyel vendéglátóit.

Szlávics László szólt arról is, hogy évtizedek óta szorosak a kapcsolatai az Ikva-parti várossal, amely több alkalommal adott otthont kiállításának. Két ízben kapta meg a város díját az Országos Érembiennálén, amelynek rendezése a kezdetek óta Sopron nevéhez fűződik, s két évvel ezelőtt pedig a XVI. Biennále nagydíjával jutalmazták munkáit.

A vasárnap nyíló XVII. Biennálén a hagyománynak megfelelően az előző rendezvény nagydíjasa önálló kamara-kiállítással mutatkozik be a Lábasházban. Ifjabb Szlávics László a vasárnapi tárlaton érmeit vonultatja fel. Szombaton pedig faszobraiból nyílt tárlat ugyancsak Sopronban az Artner-palotában. A művész nagyméretű szoborórákat is tár az érdeklődők elé, amelyek működő óraszerkezeteket rejtenek magukban.

STOP.hu