Sopron.info.hu

Soproniként az Olimpián

  2008 aug 07 / #lapszemle

Soproniként az OlimpiánA BMX idén először került be az olimpiai sportágak közé, és rögtön magyar indulóval büszkélkedhetünk. Radasics Vilmos legnagyobb álma vált valóra, amikor kiderült, hogy utazhat Pekingbe. Vilivel az olimpiai felkészülés finisében beszélgettünk.

Mindig is tudtad, hogy versenyezni fogsz, vagy csak kedvtelésnek indult?

6 évesen kezdtem el foglalkozni a BMX-szel. Mindez apukám ötlete volt, ugyanis meglehetősen hiperaktiv voltam, és le kellett valahol vezetni a felesleges energiát.

Mi kell ahhoz, hogy egy sportág bekerüljön az olimpiai versenyszámok közé?

Pontosan nem tudom, mi alapján kerülhet be egy sportág az olimpiai versenyszámok közé, de az bizfos, hogy a BMX nem fog csalódást okozni azon nézőknek, akik szeretik a gyorsaságot, az izgalmat és a veszélyt.

Melyek azok a kritériumok, amelyeknek az indulóknak meg kell felelniük?

Összesen 19 ország 32 versenyzője vehet részt a viadalon, ami úgy alakul ki, hogy 11 ország világranglistapontokkal szerzett indulási jogot, melyeket Világkupákon, Európa-, amerikai és csendes-óceáni bajnokságok futamain lehet szerezni. Hat ország 1-1 – versenyzője a 2008-as világbajnokságról juthatott ki, illetve maradt még 2 szabadkártya.

Mennyire vagy képben a versenytársakkal kapcsolatban?

Teljes mértékben, hiszen rengeteg versenyen találkoztam és indultam egy futamban szinte az összes versenyzővel.

Esélyesnek tartod magad?

Kérdés, hogy mire? A1G közé szeretnék bekerülni, ott pedig már bármi megtörténhet, így akár a 8-as döntőbe is beverekedhetem magam.

Mi a legbonyolultabb figura, amit meg tudsz csinálni a bringáddal?

A BMX-cross, amit felvettek az olimpiai játékok közé, egy körülbelül 400 méter hosszú, mesterséges pályán zajlik, 8-10 méteres ugratókkal, 3-4 kányánál. Lehet figurázni a verseny közben, de csak ha valaki már méterekkel vezet a mezőny előtt, különben utolérik és lecsúszik a dobogóról. Nem nagyon fordul elő, hogy komoly versenyen bárki is ilyesmin tömé a fejét.

Csak BMX-ed van, esetleg országúti vagy hegyi kerékpárod is?

Van mind a kétfajta bringám, és szoktam is hajtani Őket, de most az olimpiai felkészülési időszakban inkább csak az országútit használom a BMX mellé, mint kiegészítő sportot. Montizni csak Ősszel vagy kora tavasszal szoktam, amikor van rá időm.

Hogyan készülsz az olimpiára?

Napi két edzéssel. Délelőtt kondizom, sprintelek az erdőben, futok, délután pedig a BMX-pályán vannak edzések. Mivel a világbajnokságra már teljesen felkészített Nyikos Tivadar, ezért ez az 1 hónap már inkább technikai edzés.

Mi az, amit feltétlenül meg fogsz nézni Pekingben?

Mivel már kétszer is voltam Pekingben versenyen, szinte már minden látványosságot sikerült megnéznem. Amit még nem láttam, de kíváncsi vagyok rá, az a nyári palota. De ezeknél is sokkal jobban érdekel, hogy vajon milyen lesz az olimpiai falu.

Mi a legnagyobb álmod?

A legnagyobb álmom már teljesült: kijutottam az olimpiára! Bár úgy tűnik, ez a 2008-as év csupa szerencsét hoz az életembe, hiszen lassan lediplomázom, és a magánéletem is egyenesben van.

t-zones.hu