Sopron.info.hu

Sörömünnep: felsőházasok vagyunk!

  2009 ápr 19 / #lapszemle

HANGOLÁS
Felsőház. Évtizedes soproni álom válhat valóra, ha sikerül legyőzni a Nyíregyházát. 1999-ben jutott ugyanis utoljára a felsőházba, a legjobb nyolc közé a soproni férficsapat.
Már e lehetőség, s e tény felkonferálása is tűzba-lázba hozta a soproni B-közepet, s ezúttal nem olt ellenfél. Legalábbis a lelátón, tehát a nyolc közé jutásról már lemondott nyíregyháziakat nem kísérték el drukkerek, viszont a hazai publikumnak köszönhetően szenzációs hangulatban indult a meccs. Mondhatni, a szurkolók ott folytatták, ahol az Univer ellen abbahagyták.

IDEGES KEZDÉS, MAJD HUSZÁROS ROHAM
LátványOSan indult a meccs, Dies egy jó büntetője után az ügyesen belépő Sitku zsákolt, majd Couisnard dobott triplát. Aztán azért látszott, hogy van tét, nyomás a fiúkon, eladott, kiejtett labdák jelezték mindezt, fordítottak a vendégek. A védekezés azonban jól működött, s a kis kapkodás után remek csapatmunkával néhány gyors, lendületes akcióval egy 9-0-s rohanást bemutatva nemcsak fordított, de el is lépett csapatunk. A vendégeknél a légiósok támadásban próbálkoztak – kevés sikerrel – a nyírségieket a rutinos Sitku tartotta versenyben, vele – mit szépítsük -kezdetben nem bírt “Körte”.

“KIHAGYÁSOK” HÁTUL, MAJD MANNY ZSÁKPARÁDÉJA
Sajnos ahogy meglett a pár pontos előny, picit lanyhult a fegyelem védekezésben, s ezt kihasználva Helbich vezérletével a negyed végére feljött a Nyíregyháza.
A második szakasz elején Dies megmutatta: a zsákolás jobban megy neki, mint a büntetőzés, a vonalról kétszer rontott, mahd egy hatalmasat “rántott”.

TRIPLÁK ITT IS, OTT IS
Aztán még két lepattanót is visszazsákolt, majd végre jöttek kosarak kintről is, Brooks és Cruz révén, ám a védekezés továbbra sem működött, a triplákra triplákkal feleltek a valóban vesztenivaló nélkül kosarazó vendégek, Vzjacsics majd Savic révén. A negyed közepén ráadásul az addig jjól jétszó Manny Dies megkapta 3. hibáját. Mégis Körte és Alvin villanásaival – ez utóbbi triplát hintett – elmentünk 9 ponttal. Jött egy kis kapkosás megint, Booker két triplával szorossá tette a partit, de még jó, hogy a félidő végén Alvin és P. J. is bedobta a büntetőit.

A KULISSZÁK MÖGÜL
Meszlényi Robi pedig abszolút ügyelt a részletekre, arra kérte a hangosbemondót: egy szót se ejtsen a riválisok mérkőzéseiről, nehogy elvonja játékosai figyelmét az ő feladatukról.
Itt a honlapon talán megjegyezhetjük: szünteben az Atomerőmű 11 ponttal – 33-44 – vezetett Kecskeméten, Körmenden a Körmend “ment” 57-46-ra a Falco ellen, alaegerszegen pedig a Pécs vezetett 43-34-re. – a történeti hűségkedvéért, egy sÖrdög serm érdeklődött a többi eredmény után.

LÁTVÁNYOS RAJT SZÜNET UTÁN
Jól kezdtük a második félidőt, David triplát, P. J. pedig duplát dobott. Aztán ahogy már nem először a meccs folyamán, ha kicsit ellépett a csapat, jött egy kis kiengedés védekezésben, ezt Vujacsics triplával azonnal büntette.

ELSÖPRŐ ELSZÁNTSÁG
Szerencsére ekkor gyorsan rendeztük a sorokat, Körte, Manny majd P. J. zsákolt drukkereink legnagyobb örömére. Ekkor már érződött, a két csapat körül melyiknek fontosabb a meccs, s a motiváció, az elszántság a szabad labdák megszerzésében mutatkozott meg, P. J. és Manny a harmadik negyed második felében valóságos kis házi zsákolóversenyt rendezett.

HÚSZ FÖLÖTT
A záró szakasz Vesztergom triplájával indult, s ezzel 20 pont fölé nőtt előnyünk. Ekkor egyoldalú lett a meccs, a vendégek szétestek,fiaink pedig helyenként örömkosárlabdát mutattak be, remek 7-0-lal indítva a záró szakaszt. Ami kicsit árnyákolhatta az örömöt, hogy “Körte” vállsérülést szenvedett, jegelte a sérült testrészét. Az ekkor zónára átálló vendégeknél ekkor Vujacsics és Booker jelentkezett egy-egy triplával, de a biztos vezetés nem forgott veszélyben.

VÉGJÁTÉK
Manny Dies mint egy a szakmáját imádó rendezőpályaudvari rakodómunkás zsákolt sorozatban, de persze ehhez kellettek a remek labdák is Cruztól és a többiektől. A végén már mindkét csapat edzője beküldte a cseréket, és a szünet utáni helyenként igazán közönségszórakoztató, látványos játékkal a többi eredménytől függetlenül bejutottak a fiúk a felsőházba. A végén már minden bejött, Kováts majd Horányi dobott triplát, így 100 fölött zárva, a közönséget maximálisan kiszolgálva FELSŐHÁZAS LETT A SÖRDÖGÖK.

Meszlényi Róbert: – Küzdelmes első félidő után a másodikban helyenként gálaelőadást varázsoltak a pályára. Örülök a győzelemnek, a nyolc közé jutásnak, s hogy ezúttal mindenki játszhatott.
Ferenczi Tamás: – Gratulálok a Sopronnak,megérdemelten jutott a legjobb nyolc közé, mi sajnos most nem tudtuk megismételni az elmúlt hetekben nyújtott játékunkat.

Soproni sÖrdögök – MARSO-VAGÉP NYKK 101-76 (25-22, 27-21, 23-14, 26-19)
Sopron, 900 néző. V: Cziffra, Tóth K., Török.
Sopron: CRUZ 18/6, BROOKS 14/6, COUISNARD 22/3, KÖRTÉLYESI 13, DIES 25. Cs: Boldizsár, Vesztergom 3/3, Halmai, Kováts 3/3, Horányi 3/3. Edző: Meszlényi Róbert.
Nyíregyháza: Savic 12/3, BOOKER 19/12 VUJACSICS 14/9, SITKU 15/3, Helbich 10. Cs: Siska, Farkas, Lekli 6, Mohácsi, Nagy. Edző: Ferenczi Tamás.
Az eredmény alakulása: 3. p.: 4-6, 5. p.: 13-6 13. p.: 29-25, 17. p: , 13. p.: 59-45, 17. p.: 44-35, 22. p.: 59-45, 28. p.: 73-54, 34. p.: 83-60

sakc.hu