Sopron.info.hu

Sötét és félelmetes Halloween?

  2009 okt 31 / #csak úgy

Ma már itthon is egyre népszerűbbé kezd válni ez az Október 31-ei ünnep. Honnan ered és mit is ünnepelnek ezen a napon az emberek? Az internet segítségével utána jártam e kérdésnek. Halloween eredete ősi időkre nyúlik vissza.

Írországban anno a nyár végét a Samhain nevű fesztivállal búcsúztatták. Gall-i gyökerekkel, legfőképpen Skóciában és Írországban ünnepelték. A Kelta népnek, az ős Briteknek is volt hasonló nyár búcsúztatója a Calan Gaeaf. Az év ‘világos felének’ a végét illetve a ‘sötét felének’ kezdetét ünnepelték. A keltai Újévet is ehhez a naphoz csatolják. Ezen a napon a halottak -is- nagy szerepet kaptak.

Az ősi keltaiak hittek abban, hogy Samhain ünnepén az evilág és a túlvilág határ vonala minimálisra szűkül, utat adva a lelkeknek az átkelésre. A családok őseiket (lelkeiket) hívták meg otthonukba, Skóciában fiatal férfiak fehérbe öltözve, maszkokkal ‘reprezentálták’ a lelkeket. (Innen eredhet a félelmet kelteni akaró, mókás, kosztümökbe öltözés) A tábortűz nagyon fontos kelléke volt az ünnepségnek. Minden más tűzet eloltottak, majd a családok a nagy tűzből gyújtották be otthoni ‘kandallójukat’. Halloween-t eredetileg így írják: Hallowe’en.

Óangol eredetű szó, aminek jelentése: Mindenszentek éjszakája. Ezen az éjszakán gyertyákat tettek az ablakokba, így emlékezve a halottakra. Karalábéból faragtak lámpásokat, arcokat kivágva, úgy, mint manapság is. A tökre való átállás ötlete Észak-Amerikából származik, ahol az Ír bevándorlók rájöttek, hogy nagy tökből egyszerűbb lámpást faragni, mint kis karalábéból. A mai, modern Halloweent a halálhoz, a gonoszhoz, szellemekhez, boszorkányokhoz, vámpírokhoz, zombikhoz, pókokhoz és denevérekhez fűzik az emberek. Halloweent a fekete és a narancs színek uralják. A mai nap én is kibelezek egy formás tököcskét és otthon, gyertyák közt emlékezem meg szeretteimről, akik lélekben itt vannak velem.

Mindig.

8839 / 2106 látogató

kapcsolódó cikkek

 • Gyorsulási verseny kedvcsinálóGyorsulási verseny kedvcsináló (0)
  A repülőtér hosszú aszfaltcsíkja felett vibrál a levegő. Lassan halad a sor, sokan […]
 • 18 szó18 szó (3)
  Csak egy ugrás választ el minket a szomszédos Ausztriától. Nem árt, ha tudunk németül, […]
 • Angela Merkel köszönetet mondott hazánknakAngela Merkel köszönetet mondott hazánknak (1)
  Angela Merkel, Németország kancellára szombaton, internetes oldalán, egy videós […]
 • Vízkereszt ünnepe – története..Vízkereszt ünnepe – története.. (0)
  Január 6-án tartja a nyugati kereszténység – főleg a katolikus egyház – a vízkereszt, […]
 • kifli álá francekifli álá france (0)
  A francia konyhának a híre világszerte elterjedt. Nem tudom mire fel olyan népszerű? […]
 • JelképJelkép (2)
  Kíváncsi vagyok, ha a Heineken nem a vöröscsillagot használná a logójában, hanem a […]

%d blogger ezt szereti: