Sopron.info.hu

SP őszintén feltárja a múltját

  2009 dec 22 / #helyi

Sopronból indult hódító útjára Éder Krisztián, akit rajongói inkább SP néven ismernek. Határozott, céltudatos, eltökélt és szorgalmas – állítják a barátai. Most könyv jelent meg róla, melynek melléklete második lemeze. Rajongóinak Nem hiányozhat rajongói karácsonyfája alól!

„Folyamatosan keresi az újat, az igényeset, meg önmagát is. Egyszerűen jó! Eddig minden talált, amit csinált, de nem dől hátra, inkább fejleszti magát tovább. Példaértékű a hozzáállása, remélhetőleg sokakat inspirál a sikertörténete”

– írja róla egyik barátja, Puskás Peti, aki ugyancsak szép utat tett meg az utóbbi években.

Akiről pedig a fenti sorok szólnak: SP, vagyis Éder Krisztián, mára a fiatalok körében az egyik legsikeresebb énekes. Tizenkét éves kora óta él a zene bűvöletében, de már előtte is tanult zongorázni és énekelni. Hogy milyen műfaj híve, azt ő maga is nehezen döntené el, hiszen zenei palettáján éppen úgy megtalálhatóak az utcai ütemek, mint a kifinomult R&B, az izgága hip-hop, valamint a popzene színei.

SP bemutatkozó albuma 2007-ben jelent meg, s mindjárt megválasztották az év hip-hop felfedezettjének. Ettől kezdve alaposan megváltozott az élete: jöttek sorban a sikerek – hogy csak az egyszerre nyert két Comet-díját említsük. A fiatal előadó második lemezének a Kép maradsz címet választotta, ez pedig nem véletlen, hiszen fotósként is szeretné letenni a névjegyét. Hogy milyen képek kerülnek ki a keze alól, azt nem csak a honlapján tekinthetik meg az érdeklődők, hanem egy most megjelent könyvben is.

A Hangoskönyv Kiadó SP 21. születésnapján dobta piacra a róla szóló könyvet. Talán felmerül a kérdés: valakiről ilyen fiatalon, néhány éves zenei pályával a háta mögött már életrajzi kötetet lehet írni? Nos, SP esetében azért született meg ez az olvasnivaló, hogy sikeres menetelése másoknak is példaként szolgáljon. Ami eddig vele történt, bizonyíték arra, hogy igenis lehet a szürkeségből kiemelkedni.

Molnár Gábor producer így vélekedik erről: „Sok minden kell a sikerhez, például tehetség, kitartás, egy jó csapat és nagy adag szerencse. A közönség rajongásának feldolgozása pedig komoly önismereti feladat és nagy önkontrollt igényel. Nála mindez összeállt!”

Az SP című könyvben eddig nem publikált színes fotók mellett a Kép maradsz című CD is megtalálható mellékletként. Remek ajándék lehet a fiatalember rajongóinak karácsonyra!

Borzák Tibor  http://www.szabadfold.hu/